Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Захворіти на бруцельоз: професор розповіла, чому українці в зоні ризику





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НМАПО імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Захворіти на бруцельоз: професор розповіла, чому українці в зоні ризику 16.09.2019

Захворіти на бруцельоз: професор розповіла, чому українці в зоні ризику

Українці сьогодні не захищенні від ризиків захворіти на дуже небезпечну хворобу – бруцельоз. Вона передається людині від тварин, після вживання зараженого м'яса, молока або ж при контакті з худобою. А відповідні тест-системи для діагностики цієї хвороби минулого року вітчизняна Держпродспоживслужба взагалі не закуповувала. Про саму хворобу, її прояви та можливі наслідки у коментарі УНН розповіла Директор ДУ Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського НАМН, професор Вікторія Задорожна.

За її словами, бруцельоз — це дуже небезпечна хвороба для людини, яка дуже важко діагностується та у 5% випадків призводить до смерті.

“У нас дуже мала настороженість лікарів (щодо бруцельозу — ред.), і в більшості випадків такі хвороби проходять як лихоманки нез’ясованої етимології, а вже потім можуть набувати характеру хронічного перебігу. Але теж дуже рідко вони діагностуються, бо спосіб виділення мікроорганізмів є достатньо важким. Якби ж у нас була доступність до вітчизняних діагностикумів — тест-систем, це б дуже допомогло і ветеринарам, і так званій гуманній медицині — медицині людини”, — каже професор.

У світі щорічно реєструється близько 500 тис. випадків бруцельозу серед людей, а у нас, наприклад, у 2016 році — був офіційно зареєстрований 1 випадок, у 2017 році — 3 випадки, у 2018 році — взагалі жодного.

“Але це зовсім не означає, що у нас ця проблема не актуальна, і люди не хворіють. Вона надзвичайно актуальна. Просто у нас же санепідслужба ліквідована, і говорити про те, що взагалі хтось щось реєструє не можна.

От наприклад, у РФ щороку реєструють біля 500 випадків. Чим ми від них відрізняємося? У Казахстані десь 1000 випадків щорічно, а у нас немає..? Навіть в Ізраїлі наприклад за 2013-2016 роки зареєстровано близько 3000 випадків. А у нас якщо немає, то лише тому, що не обстежують належним чином. Тому тест-системи є дуже потрібними, для медицини”, — зазначила Задорожна, додавши, що в Україні є вітчизняний виробник таких тест-систем.

Щодо симптомів хвороби, то головним її проявом є надзвичайно висока температура +40 +41.

“Протягом кількох перших днів, окрім високої температури може не бути більше ніяких інших симптомів. А потім, якщо мова про дитину, то вона може, навіть, померти. А без належного обстеження саме на бруцельоз, встановити причину і правильний діагноз просто неможливо. І тут обов’язково треба знати, яке м’ясо, і яких тварин хворий вживав напередодні, чи молоко, чи сири. Чи був контакт з якимись тваринами”, — пояснила професор, наголосивши на тому, що дорослі мають більше ризиків захворіти, аніж діти.

Нагадаємо, що саме навколо закупівлі тест-систем для виявлення бруцельозу у тварин цього року стався гучний скандал. Перемогу в тендері чиновники Держпродспоживслужби віддали компанії, яка запропонувала вдвічі вищу ціну, за пропозицію іншого учасника (вітчизняного виробника — ред). Останнього ж викинули з тендеру з формальних причин.

Як наслідок, закупівля тест-систем наразі унеможливлена, бо її законність оскаржується в АМКУ, а до правоохоронних органів готують заяви щодо корупційної складової тендеру.


Возврат к списку


Новини
29.09.2020   Селера: корисні властивості і протипоказання
28.09.2020  Вчені виявили, що відмова від продуктів з борошна сприяє покращенню стану людей, хворих на екзему
25.09.2020  Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом
24.09.2020  Продукти, які допоможуть привести холестерин в норму і захистити від серцево-судинних захворювань
23.09.2020  Як впоратися з підвищеним апетитом восени: корисні поради
22.09.2020  Експерти виявили овоч, який здатний знижувати рівень поганого холестерину у крові
21.09.2020  Які люди найбільше реагують на перепади погоди, та як з цим боротися — поради лікарів
18.09.2020  Якими побічними ефектами володіє чай при його надмірному вживанні
17.09.2020  Три неочікувані ознаки того, що ваша печінка повна токсинів
16.09.2020  Вчені виявили ще один фактор, який здатен провокувати розвиток діабету другого типу
15.09.2020  Топ-5 вітамінів, нестача яких заважає вам засинати
14.09.2020  Ефективні поради, які допоможуть зняти сильне відчуття постійної втоми
11.09.2020  Чому на сніданок варто вживати клітковину
10.09.2020  6 вагомих приводів мати серед спецій вдома корицю
09.09.2020  Ці 6 ознак можуть вказувати на розвиток "тихої" пневмонії
08.09.2020  Яка олія приносить більше користі організму: соняшникова чи оливкова
07.09.2020   Чим корисна м'ята для здоров'я людини
04.09.2020  Кілька сигналів від організму, що говорять про проблеми з серцем
03.09.2020  Чому восени варто переглянути свій раціон
02.09.2020  Вчені пояснили, чому денний сон шкідливий для здоров'я
HINARI
PubMed