Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Издательский дом ЗАСЛАВСКИЙ Zepter
Технічна підтримка

Вчені заново відкрили механізм дії антибіотиків





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НМАПО імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Вчені заново відкрили механізм дії антибіотиків 22.04.2012

Вчені заново відкрили механізм дії антибіотиків

Біологи виявили, що кілька різних класів антибіотиків, які мають вплив на зовсім різні бактеріальні мішені, вбивають мікробів, ушкоджуючи ДНК. Робота опублікована в журналі Science, короткий зміст можна прочитати на сайті Массачусетського технологічного інституту.

Дія антибіотиків, тобто речовин, які специфічно вбивають мікроби, заснована на великих відмінностях між бактеріями і тваринами. Антибіотики зв'язуються тільки з бактеріальними мішенями і не дають мікробам синтезувати білки (Аміногліказіди), ДНК (хінолони) або клітинну стінку (бета-лактами). Ці механізми здаються зовсім не пов'язаними один з одним, але вчені з'ясували, що всі три класи речовин вбивають бактерії одним і тим же способом: вони викликають накопичення в клітині неправильних нуклеотидів.

У 2007 році було показано, що дія трьох різних класів антибіотиків призводить до утворення великої кількості активованих форм кисню (радикалів), але як саме це викликає загибель клітини, було не зрозуміло. З нової роботи випливає, що активований кисень призводить до утворення зіпсованих нуклеотидів, які вбудовуються в ДНК, що викликає включення системи виправлення помилок. Саме ця система (в нормі дуже потрібна організму) вносить розриви в ДНК і вбиває бактерії.

Група авторів спочатку працювала над вивченням механізму роботи ДНК, яка копіює фермент DinB, та намагалася з'ясувати, чому клітини, що синтезують його в надмірній кількості, помирають.

Виявилося, що при синтезі ДНК цей фермент використовує не тільки правильні будівельні матеріали - нуклеотиди ATG і C, але може також використовувати зіпсований окисленням варіант G (8-оксо-dG). Більш того, вносячи пошкоджені нуклеотиди, фермент часто помиляється і замість правильних пар між ланцюгами ДНК (AT і GC) утворюються неправильні ("зіпсований G"-A).

Клітина вміє виправляти внесені помилки - існують спеціальні ферменти, які вирізають один з нуклеотидів такої пари, і замінюють його на правильний. Однак система виправлення помилок може справлятися тільки з невеликою їх кількістю. Якщо помилок стає надто багато, її робота в решті решт вбиває клітину.

Справа в тому, що коли неправильно спарених нуклеотидів стає занадто багато, ферменти, які намагаються все виправити, вирізають дуже багато зіпсованих букв і фактично розривають ДНК на шматки. Клітина з розірваної ДНК не може ділиться та врешті решт помирає. Тому, коли в клітині або синтезується велика кількість DinB (що має тенденцію вносити зіпсовані нуклеотиди), або коли таких нуклеотидів просто стає дуже багато (через вплив антибіотиків) і вони потрапляють в ДНК і без DinB, - все це призводить до загибелі бактерії.

Автори сподіваються, що дослідження допоможуть розробити нові антимікробні речовини і зрозуміти механізми стійкості. Нещодавно у мікробів, ізольованих від дії людини в печері більше 4 мільйонів років виявили гени, які стійкі до найсучасніших антибіотиків.
Джерело: pronowosti.ru

Возврат к списку


Новини
26.06.2020  Що відбувається з вашим тілом, коли ви сидите весь день
25.06.2020  5 нетипових ознак ішемічної хвороби серця, які варто взяти до уваги
24.06.2020  Корисні властивості герані та застосування в народній медицині
23.06.2020   Лікарі розповіли, як стрес порушує роботу кишечника і провокує ряд захворювань
22.06.2020  Вітамін В12: чому він такий важливий для організму і в яких продуктах міститься
19.06.2020  Вчені виявили продукти, які допомагають боротися з мігренню
18.06.2020  Якими секретами здоров'я і довголіття володіють тибетські монахи
17.06.2020  10 вагомих доводів вживати буряк і от як зробити це правильно
16.06.2020  Вчені виявили продукти, які здатні викликати запалення у печінці
15.06.2020  Чому варто почати пити гарячий шоколад
12.06.2020  Звичайні речі, які можуть бути шкідливіші за куріння
11.06.2020  Корисні властивості часнику, які доведені вченими
10.06.2020  Прості і смачні способи прискорити обмін речовин не докладаючи особливих зусиль
09.06.2020  Як не постраждати від укусів кліщів під час відпочинку на природі: корисні поради
05.06.2020  Ці 8 продуктів стануть вам у нагоді за наявності "забитих" артерій
04.06.2020  Яким чином жир на животі шкодить здоров'ю і чому він з'являється
03.06.2020  Вчені виявили, що можна перекушувати шоколадом, щоб збільшити тривалість свого життя
02.06.2020  8 фактів про здоров'я серця, які треба взяти до уваги тим, хто хоче стати довгожителем
01.06.2020  8 продуктів, які треба вживати, щоб не мати дефіциту вітаміну D
29.05.2020  7 продуктів, які можуть позмагатися з ліками за ефективність
HINARI
PubMed