Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Новини

Літо – сонце – спека: як адаптувати організм? 13.06.2019
Від спеки найбiльше потерпає серцево-судинна система. Адже в цей час насамперед пiдвищується артерiальний тиск – це судинна реакцiя на перегрiвання, коли органiзм адаптує систему терморегуляцiї, розширюючи судини, щоб вони вiддавали бiльше тепла. Крiм того, збiльшується частота серцевих скорочень та дихання – це компенсаторнi механiзми, покликанi посилити теплообмiн. По суті органiзм реагує на спеку так само, як на фiзичне навантаження. Щоб допомогти організму адаптуватися до спеки, фахівці радять скорегувати харчування, піклуватися про судини, стежити за якістю сну.

Обмежте кількість солодощів і приправ. Щоб не виснажувати організм втратою рідини, а разом з нею і важливих для нього речовин, у спеку потрібно суворо контролювати споживання солодощів і прянощів. Замість приправ, наприклад, медики радять використовувати лимонний сік або сік лайма.

Менше тваринних білків і жиру. Ці харчові компоненти вимагають багато енергії для свого перетравлення, і в спеку це сприяє занепаду сил і тонусу. Зверніть увагу на джерела «легких» білків і клітковини – такі продукти, як риба, фрукти, овочі, рис, овес, хліб.

Більше зелені. Її вживання добре тонізує і до того ж зелень – багате джерело вітамінів.

Не відмовляйтеся від солі. У спеку разом із потом і так чимало солі та інших мінералів виводяться з організму. Тому спеціально зменшувати вживання солі не потрібно, її нестача може стати причиною погіршення самопочуття.

Вживайте продукти з терпким смаком. Банани, морси з горобини або смородини, шпинат і м’ята допомагають упоратися з нудотою, що нерідко виникає в спеку через погіршення роботи судин і кровообігу.

Не їжте «важкого» на ніч. Перетравлення «важкої» їжі викликає підвищення температури тіла – тоді спека стає ще нестерпніша, що вплине і на якість сну. У жарку погоду лікарі радять обмежуватися легкими вечерями.

Пити гарячий чай. Гарячий чай без будь-яких добавок (цукру чи молока) розширює судини та посилює виділення поту – тобто тіло починає швидше віддавати тепло і запускається система природного внутрішнього охолодження. Також чай гарно тонізує і втамовує спрагу. На відміну від звичайної води, чай не виводить із організму корисні солі. А якраз нестача корисних солей у спеку спричиняє запаморочення, головний біль та стрибки тиску, а також провокує ще більшу спрагу.
Джерело: novadoba.com.ua

Возврат к списку

Новини
21.10.2019  Інженери придумали, як проводити моніторинг стану тіла в режимі реального часу
21.10.2019  Дослідження показало: паперові та аудіокниги для мозку ідентичні
21.10.2019  Хіміки підійшли ближче до позбавлення від туберкульозу
20.10.2019  Омега-3 однозначно допомагає знизити рівень холестерину
20.10.2019  На Рівненщині замовили перевірку на забруднення повітря після вибуху на підприємстві
19.10.2019  Відновити здоров'я кишечника допоможуть волоські горіхи
19.10.2019  Лікарі: при високому кров'яному тиску краще не їсти звичайний сир
18.10.2019  Дослідники представили новий метод лікування важких недуг
18.10.2019  Вчені дізналися, як послабити залежність від знеболювальних
18.10.2019  Генетична мутація стоїть за поширеним порушенням мови
18.10.2019  Серед копалин дослідники виявили агент, що діє проти небезпечного вірусу
18.10.2019  Серцевий напад можна діагностувати по одній краплі крові
17.10.2019  Людям почнуть пересаджувати органи свиней, прогнозують експерти
17.10.2019  Дослідники виявили несподівані ліки від облисіння
17.10.2019  Проблеми зі сном і стан серця пов'язані, показало дослідження
17.10.2019  В Україні удвічі знизився рівень захворюваності на сказ
17.10.2019  Медики дали поради, як перейти на здорове харчування
16.10.2019  Дослідники намацали новий напрямок в лікуванні болю
16.10.2019  Експериментальна вакцина зупинить поширення хламідіозу
16.10.2019  Україна та ще чотири держави проведуть паралельний аудит щодо туберкульозу
HINARI
PubMed