Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Новини

8 продуктів, які треба вживати, щоб не мати дефіциту вітаміну D 01.06.2020 Отримувати вітамін D можна з різних продуктів.
Дієтологи поділилися з нами улюбленими способами отримання денної дози вітаміну D. Його ще називають "сонячним вітаміном" — але виходити на сонце, виявляється, зовсім не обов'язково, інформує Ukr.Media.
Не зрозумійте нас неправильно. Сонячні дні чудові, але лякатися сонця і шипіти у його променях, немов ви сторічний вампір, зовсім не обов'язково.

Але, по-перше, останні дані вчених дедалі частіше нагадують, наскільки важливим є сонцезахисний крем — від сонця, все ж таки, треба захищатися...

А, по-друге, не усі живуть у широтах, багатих на сонячні промені. Запитайте про це, наприклад, мешканців Естонії, вони все розкажуть про п'ятдесят відтінків сірого.

Вітамін D є найважливішим жиророзчинним вітаміном, який необхідний нашому організму для підтримання функцій клітин, нервово-м'язових функцій і здоров'я кісток.

До всього іншого, цей вітамін відіграє важливу роль у імунній відповіді і вкрай необхідний нам, коли йдеться про профілактику остеопорозу, раку, депресії, діабету і ожиріння. Однак, не менше половини наших співвітчизників відчувають дефіцит вітаміну D.

Але є й гарні новини! Існує багато природних (і смачних способів) отримати вітамін D, не вдаючись до допомоги БАДів.

Отже, один з найпростіших способів отримати денну дозу цього вітаміну — вийти на вулицю.

Сонячне світло дозволяє організму синтезувати вітамін D природним шляхом. Але тут є свої ризики, враховуючи, що на вулиці доведеться перебувати без сонцезахисного крему і занадто великої кількості одягу.

Влітку і під час пізньої весни потрібно бути особливо уважними: засмагайте вранці або ближче до вечора, поки сонце не дуже активне — це дозволить уникнути пошкодження шкіри. Якщо час перебування на сонці перевищує 10-15 хвилин, не забувайте використовувати сонцезахисний крем.

Оскільки вітамін D не дуже часто зустрічається у їжі, важливо знати, що їсти, щоб збагатити ним свій раціон.

Найкращими джерелами цієї речовини є печінка тварин, жирна риба, яєчний жовток і риб'ячий жир. Але ви також можете отримати вітамін D ще й з інших продуктів. А почати можна з цих восьми корисних та смачних продуктів, які досить часто зустрічаються у продажу:

Лосось

Лосось є відмінним джерелом білка, жирних кислот омега-3 і, звичайно, вітаміну D. Можна обрати і дикого лосося, і вирощеного — це не настільки важливо з точки зору макро- і мікроелементів. Їжте його сирим, запеченим, обсмаженим на сковорідці!

Консервований лосось, можливо, не такий вишуканий, як сашімі зі свіжого. Але з точки зору користі він практично не поступається своєму побратимові, не упакованому у банку.

Спробуйте не пересушити цю жирну рибку! Її не треба довго смажити або годинами запікати, смакові якості від цього лише погіршають.
100 грамів форелі — навіть вареної — забезпечують більше ніж 100 % вашої добової потреби у вітаміні D. Ще вона містить велику кількість вітамінів, мінералів і білків.

До речі, якщо форель, що потрапила до вас на стіл, вирощувалася на рибній фермі, то це просто чудово!

Чому? У останні роки вміст ртуті у дикій рибі лише зростає, і контрольоване утримання з передбачуваним риб'ячим "складом" все ж таки є кращим.

Але якщо вас дуже тягне на дику рибку, яка приносить таку ж користь, спробуйте тріску. З нею, на відміну від лосося і форелі, доведеться попрацювати дещо довше — запекти лише з сіллю і перцем недостатньо — але результат того вартий.

Гриби

Гриби також є смачним джерелом вітаміну D. А ще у них є купа вітамінів групи B і калій. Загалом, не гриби, а бомби корисності.

Зверніть увагу: рівень вітаміну D варіюється залежно від типу грибів, таких як шиітаке, портобелло, гливи і лисички.
Деякі гриби (особливо ті, які зростали у лісі) будуть багатші на мікроелементи, а інших доведеться з'їсти більше, щоб набрати потрібну кількість вітамінів.

Омлети, другі страви... З грибами можна робити навіть салати — наприклад, сирі печериці з сіллю відмінно поєднуються зі свіжими помідорами.

Можна спробувати і теплі салати, рецепти яких є в інтернеті у величезній кількості.

А ще грибні капелюшки можна нашпигувати начинкою, присипати сиром і запекти у духовці — лише не забудьте зробити це на деку, а не на решітці, бо вологи з них виділиться чимало.

Яєчний жовток

Ще одна причина, з якої не варто обмежуватися одним лише білком! Коли йдеться про яйця, вітамін D можна знайти лише у їх жовтках. Яйця містять усі незамінні, необхідні організму амінокислоти. Вони є відмінним джерелом холіну і корисних жирів.

Але потрібно враховувати: яйця від курей, які мали доступ до вільних прогулянок, трави і сонця, завжди будуть кращі і корисніші за ті, що отримані від курей, які сидять у величезних птахокомбінатах.

Причому різниця у концентрації корисних речовин може бути досить разючою.

Консервований тунець

Консервований тунець — це ще один простий спосіб отримати вітамін D.

Тривалий термін зберігання і можливість їсти його прямо з банки робить консерви з тунця відмінним продуктом, який можна тримати вдома у великій кількості і діставати з шафи під час світової пандемії.

Знову ж таки, не варто забувати, що тунець — відмінне джерело легкозасвоюваного білка.
Але, про всяк випадок, перевіряйте якість тих консервів, які купуєте. Уточніть, де саме ловлять тунця, яка частина йде у їжу, який саме склад — чи є там щось, окрім, власне, тунця, солі і, можливо, олії.

Сардини

Сардини зустрічаються часто, вони досить дешеві і не такі вишукані, як якісь гребінці. Однак, вони є дуже поживними морепродуктами.

Сардини містять багато білка, безліч необхідних вітамінів і мінералів та супер-протизапальні кислоти омега-3.

Оскільки сардини харчуються планктоном, вони не накопичують ртуть і інші токсини, як деякі інші види риби.

З популярних і доступних видів риби сардини сміливо можна назвати найбільш чистими! Свіжі або консервовані — вони однаково гарні.

Їх можна посмажити і подати з салатом. Або змішати з лимонним соком, спеціями і сиром, а потім намазати на підрум'янений хліб.

Швейцарський сир

Швейцарський сир — ще один спосіб отримати вітамін D разом з кальцієм і вітаміном К. Останні, до речі, працюють разом, щоб зберегти кістки міцними.

І "швейцарський", до речі, це спосіб приготування, а не місце походження сиру!

Масло з печінки тріски

Масло з печінки тріски є одним з головних джерел вітаміну D. Воно також багате на вітамін А і протизапальні жирні кислоти омега-3. Якщо ви його не полюбляєте, то приймайте масло у формі капсул.

Вітамін D є найважливішим вітаміном, і його недолік безпосередньо позначається на здоров'ї та якості життя.
Омлети, салати, гриби з сиром, риба — джерел сонячного вітаміну вистачить на будь-який смак. До того ж, і пристосувати їх можна до будь-якого раціону.

Возврат к списку

Новини
03.03.2023  Науково доведено: через смартфони ви можете старіти швидше
24.02.2023  Стимуляція спинного мозку відновлює постінсультну функцію рук
17.02.2023  Вчені відкрили здатність жирної їжі руйнувати мозок
10.02.2023  В Індії розробили неінвазивний тест, який використовує штучний інтелект для виявлення раку молочної залози
01.02.2023  Як спостереження за світанками та заходами сонця впливає на здоров'я – вчені
25.01.2023  Аналіз крові для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера розробили вчені
18.01.2023  Людина з серцем свині. Пацієнту вперше пересадили серце тварини
11.01.2023  Вчені пояснили, чому оливкову олію варто пити ложками
21.11.2022  Вчені виявили ще одну причину високого ризику атеросклерозу
18.11.2022  Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку
16.11.2022  Шум вночі може бути причиною безсоння та серцево-судинних захворювань
14.11.2022  ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ, УСКЛАДНЕННЯ
11.11.2022  Виявилося, в епідемії ожиріння винен лише один тип їжі
09.11.2022  Проказа: давня хвороба, здатна регенерувати органи
07.11.2022  "Чарівні гриби" можуть лікувати важку депресію
04.11.2022  Нове випробування пропонує переваги CV з EPA: RESPECT-EPA
02.11.2022  Майже 500 українських медиків завершили навчання з тактичної медицини
01.11.2022  Чи можна людям з діабетом пити алкоголь
31.10.2022  Знайдено овоч, здатний знизити цукор у крові відразу на 20%
28.10.2022  Людська печінка може працювати 100 років
HINARI
PubMed