Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Новини

Яким чином жир на животі шкодить здоров'ю і чому він з'являється 04.06.2020 Багато шкоди здоров'ю людини завдає саме вісцеральний жир.
Не можна жити зовсім без підшкірного жиру. Це правда. І немає нічого поганого в тому, щоб нести його на стегнах, сідницях, руках або у грудях. Однак, не усі йогурти, вибачте, жири однаково корисні. І у деяких місцях нашого організму великій кількості жиру зовсім не місце, інформує Ukr.Media.
Чому? Коли ми говоримо про жир на животі, проблема у тому, що той розташовується трохи глибше, ніж здається на перший погляд. Якщо зайва вага концентрується на животі, то є високі шанси, що у його загальному об'ємі багато шкідливого вісцерального жиру.

І ось це вже привід замислитися про зниження маси тіла. Не заради краси, моди і вузьких джинсів — для здоров'я.

Що таке вісцеральний жир?
Вісцеральний жир — це тип жиру, що накопичується у черевній порожнині. Він розташований поруч з кількома життєво важливими органами, включаючи печінку, шлунок і кишківник. Ще — у крайніх випадках він може накопичуватися в артеріях.

Вісцеральний жир іноді називають "активним жиром", тому що він може активно впливати на органи і збільшувати ризик появи серйозних проблем зі здоров'ям.

Потрібно зауважити, що жир на животі зовсім не обов'язково є вісцеральним. Він також може бути підшкірним. Такий тип жиру побачити найлегше, він вкриває наші руки, ноги, боки і спину під час набору ваги.

Вісцеральний жир знаходиться усередині черевної порожнини, а його побачити не настільки вже й легко.
Як оцінюється і вимірюється вісцеральний жир?

Єдиний спосіб точно визначити наявність вісцерального жиру — зробити КТ або МРТ. Однак це дорогі і трудомісткі процедури.

Замість цього лікарі зазвичай використовують загальні рекомендації для оцінки вісцерального жиру і ризиків для здоров'я, які він може спричинити.

Наприклад, вчені з Гарварду вважають, що близько 10 % усієї жирової тканини в організмі — вісцеральний жир.

Відповідно, якщо ми порахуємо загальну кількість жиру у нашому тілі, а потім візьмемо 10 % від цього числа, то отримаємо досить показові дані.

Є простий спосіб визначити, чи знаходимося ми у групі ризику — це виміряти обхват талії. У жінок небезпечним для здоров'я вважається показник, який перевищує 89 см, у чоловіків — більший за 100 см.
Під час діагностики за допомогою аналізаторів жирової тканини або МРТ кількість вісцерального жиру часто оцінюється за шкалою від 1 до 59.

Здоровий рівень вісцерального жиру не перевищує позначку 13. І якщо ви за неї, так би мовити, вийшли, прийшов час змінювати спосіб життя, причому, досить енергійно.

Ускладнення, які може викликати жир на животі

Вісцеральний жир може дуже швидко призвести до проблем зі здоров'ям. Може підвищитися резистентність до інсуліну, навіть у тих людей, у яких ніколи не було діабету або переддіабетичного стану.

Дослідження показали можливий зв'язок між інсулінорезистентністю і білком, що зв'язує ретинол та знижує чутливість до інсуліну. А виробляє цей білок саме вісцеральний жир.
Жирова тканина у черевній порожнині також може швидко призвести до постійного підвищення кров'яного тиску.

Найголовніше, що життя з надмірною кількістю вісцерального жиру збільшує ризик розвитку кількох серйозних захворювань — довготривалих і небезпечних для життя. До них належать:

судинні проблеми, хвороби серця, інфаркти;
діабет 2 типу;
інсульт;
рак молочної залози;
колоректальний рак;
хвороба Альцгеймера.
Чому починає накопичуватися вісцеральний жир?

Які причини того, що у нас починає накопичуватися цей тип жиру? Їх чимало, і вони напрочуд різноманітні.

Зайвий цукор у їжі та напоях

Безліч людей споживають значно більше цукру, ніж їм здається. Причому йдеться не лише про тістечка, солодку і газовану воду та смачні тортики.

Навіть йогурти з солодкими наповнювачами, підсолоджена кава або соуси (у яких насправді досить багато цукру) роблять свою брудну справу і змушують наші животи збільшуватися.
Вчені вже давно бачать зв'язок між підвищеним вживання цукрів і відкладанням жиру навколо органів черевної порожнини.

У контрольованому дослідженні люди з вже наявним ожирінням і просто зайвою вагою отримували приблизно 25 % від необхідних їм калорій у вигляді цукру. Через десять тижнів усі вони продемонстрували ознаки інсулінорезистентності та збільшення кількості жиру на животі.

Алкоголь

Не будемо ходити навколо: алкоголь для нас шкідливий. Він викликає запальні процеси у організмі, підточує печінку і чинить негативний вплив практично на усі наші органи.

Крім того, вживання алкоголю знижує нашу здатність спалювати жир, а зайві рідкі калорії часто йдуть прямо у живіт, щоб там і влаштуватися.
Любителів пива нерідко можна помітити здалеку — саме за розміром живота, який стирчить над ременем.

Недолік фізичної активності

Сидячий спосіб життя є реальною і серйозною причиною для численних проблем зі здоров'ям.

За останні десятиліття люди в цілому стали менш фізично активними, і недолік руху впливає як на кількість калорій, спалюваних протягом дня, так і на інші аспекти здоров'я.

Серед них здоров'я суглобів, порушення кровообігу і шкода для постави. Усе це погіршує самопочуття і додатково призводить до набору ваги у найбільш неприємних місцях.

Нестача білка у раціоні
Якщо ми не добираємо білок з раціону, то відчуваємо голод. Білок насичує і дозволяє організму будувати нові клітини, а ще допомагає тримати під контролем рівень цукру у крові.

Раціон, створений на вуглеводах, призводить до різких коливань рівня цукру у крові. Це призводить до того, що почуття голоду ми відчуваємо частіше й інтенсивніше. Багатьом знайомий "звірячий" голод після шоколадки замість повноцінного обіду.
І ось, ще очима кліпнути не встигли, а живіт вже тут. А це означає, що наші кращі друзі — м'ясо, сир, яйця, тофу, бобові. І неважливо, вегани ми або м'ясоїди.

Стрес і високий рівень кортизолу

Гормон кортизол, необхідний нам для виживання, ще називають "гормоном стресу". На жаль, за нинішніх умов він робить нам ведмежу послугу.

Постійний фоновий рівень стресу (а не його різкі спалахи, викликані необхідністю втекти від шаблезубого тигра) впливає на наше здоров'я щодня.

Зрештою ми недосипаємо, набираємо вагу, нервуємо — і так постійно, без кінця і краю.

Впоратися зі стресом важко, особливо зараз. Ми рекомендуємо почати з дихальних технік і прогулянок у повільному темпі, навіть якщо ви витратите на це не більше десяти хвилин. Зараз, як ніколи, нам усім потрібно вчитися видихати і заземлюватися.

Як позбутися вісцерального жиру?

На щастя, вісцеральний жир надзвичайно чутливий до фізичних навантажень, дієти і змін у способі життя. З кожним втраченим кілограмом ви додатково втрачаєте і трохи вісцерального жиру.

Ну а загальні поради для зниження ваги не є новими і добре відомі — це споживання меншої кількості калорій, збільшення фізичної активності і відмова від фастфуду.

Возврат к списку

Новини
03.03.2023  Науково доведено: через смартфони ви можете старіти швидше
24.02.2023  Стимуляція спинного мозку відновлює постінсультну функцію рук
17.02.2023  Вчені відкрили здатність жирної їжі руйнувати мозок
10.02.2023  В Індії розробили неінвазивний тест, який використовує штучний інтелект для виявлення раку молочної залози
01.02.2023  Як спостереження за світанками та заходами сонця впливає на здоров'я – вчені
25.01.2023  Аналіз крові для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера розробили вчені
18.01.2023  Людина з серцем свині. Пацієнту вперше пересадили серце тварини
11.01.2023  Вчені пояснили, чому оливкову олію варто пити ложками
21.11.2022  Вчені виявили ще одну причину високого ризику атеросклерозу
18.11.2022  Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку
16.11.2022  Шум вночі може бути причиною безсоння та серцево-судинних захворювань
14.11.2022  ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ, УСКЛАДНЕННЯ
11.11.2022  Виявилося, в епідемії ожиріння винен лише один тип їжі
09.11.2022  Проказа: давня хвороба, здатна регенерувати органи
07.11.2022  "Чарівні гриби" можуть лікувати важку депресію
04.11.2022  Нове випробування пропонує переваги CV з EPA: RESPECT-EPA
02.11.2022  Майже 500 українських медиків завершили навчання з тактичної медицини
01.11.2022  Чи можна людям з діабетом пити алкоголь
31.10.2022  Знайдено овоч, здатний знизити цукор у крові відразу на 20%
28.10.2022  Людська печінка може працювати 100 років
HINARI
PubMed