Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Вчені довели: якщо змінити систему харчування, можна уповільнити старіння мозку





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

 Вчені довели: якщо змінити систему харчування, можна уповільнити старіння мозку 26.02.2020

Вчені довели: якщо змінити систему харчування, можна уповільнити старіння мозку

Вчені довели: якщо змінити систему харчування, можна уповільнити старіння мозку
У міру старіння в організмі відбувається ряд фізіологічних і психологічних змін, в тому числі змінюється і мікрофлора кишечника. За результатами досліджень, які провели ірландські вчені, зміна бактерій, що відбувається в середньому віці, нерідко стає причиною зниження когнітивних здібностей в більш зрілому віці.
Вчені Ірландського національного університету вивчали зміни мікробіоти людей середнього віку, а також те, як вони впливають на роботу клітин головного мозку та імунної системи, і як здорові харчові звички можуть загальмувати вікові зміни. Дослідники висунули гіпотезу про те, що запобігши зміні бактерій, можна відстрочити і навіть зупинити розвиток вікових когнітивних порушень.
Автори дослідження пропонують впливати на кишкові бактерії не пробіотиками, а пребіотики, які стимулюють ріст бактерій. Зокрема, інуліном - полімером D-фруктози, який присутній в тисячах рослин, наприклад, в часнику, пшениці, цикорії і бананах. Оскільки інулін не розпадається в процесі перетравлення, він дістається бактеріям і прискорює ріст кишкових біфідобактерій.
В процесі експерименту вчені порівняли групу молодих мишей (8 тижнів) з гризунами середнього віку (від 10 місяців). Протягом 14 тижнів їх дієта була доповнена інуліном. Результати показали значні зміни в мікробіоти представників обох груп. Наприклад, очікувано зросла популяція біфідобактерій. Разом з тим, така дієта справила позитивний вплив на ріст бактерій Akkermansia (Akkermansia muciniphila - регулятор проникності стінки кишечника) у мишей середнього віку - їх кількість стала такою, як у молодих.
Крім того, у мишей середнього віку були відзначені позитивні неврологічні зміни. Наприклад, у порівнянні з контрольною групою спостерігалися поліпшення когнітивних здібностей і зниження тривожності.
Це дозволило вченим зробити висновок про те, що дієта з додаванням пребіотиків обертає назад активацію мікроглії в мозку мишей середнього віку - аж до рівня молодих дорослих особин. Більш того, цей зворотний ефект спостерігається в ключовому регіоні мозку, який регулює навчання і пам'ять - гіпокампі. Мікроглії - важливі імунні клітини мозку, ключові фігури нейропсихологічних і нейродегенеративних станів. Більш того: вони відіграють значну роль в пластичності мозку і сприйнятті.

Возврат к списку


Новини
16.04.2021  Топ-3 причини, які призводять до енергодефіциту
15.04.2021  Науковці розробили методику 3D-друку кісток з живими клітинами. Це дозволить відновлювати їх просто у тілі людини
14.04.2021  Для лікування інфарктів використовуватимуть отруту скорпіонів
13.04.2021  Вчені знайшли новий спосіб знищувати ракові клітини пухлини головного мозку
12.04.2021  Варто включити в раціон. Вчені назвали сім найкращих продуктів для профілактики раку
09.04.2021  Вчені змогли за добу відновити зір у сліпого пацієнта
08.04.2021  Інсулін в таблетках: вчені наблизилися до створення нової форми препарату для діабетиків
07.04.2021  Знайдено Два Нові Молекулярні Механізми Захисту Від Хвороби Паркінсона
06.04.2021  Знайшли спосіб контролю раку та інфекційних процесів в організмі
05.04.2021  Побічні ефекти статинів: підвищується ризик чотирьох проблем зі здоров’ям
02.04.2021  Ключ до довголіття: як швидкість ходьби впливає на тривалість життя
01.04.2021  Вчені Створили Штучні Слізні Залози
31.03.2021  Вчені розповіли про негативний вплив цукру на пам’ять дітей
30.03.2021  Науковці виявили додаткові фактори, що збільшують ризик зараження і важкого протікання Covid-19
29.03.2021  Вчені розгадали секрет антибіотикорезистентності
26.03.2021  Вітамін D від запаморочення
24.03.2021  Вчені знайшли зв’язок між розвитком деменції та вживанням обробленого м’яса
23.03.2021  Вчені довели, що знизити ризик розвитку діабету у людей можна за допомогою регулярного ранкового вживання їжі
22.03.2021  Санітайзери для рук можуть нашкодити людям
19.03.2021  Мешканка Аргентини стала другою людиною в світі, яка перемогла ВІЛ природним шляхом
HINARI
PubMed