Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Издательский дом ЗАСЛАВСКИЙ Zepter
Технічна підтримка

Де брати вітаміни ранньою весною

Українська наукова та освітянська спільнота звертається до Вас за підтримкою! Докладніше>>>

The Ukrainian scientific and educational community is turning to you for support! More details>>>





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Де брати вітаміни ранньою весною 25.03.2020

Де брати вітаміни ранньою весною

Навесні, коли в організмі людини виснажуються запаси вітамінів, накопичені влітку, виникає гіповітаміноз — часткова нестача одного або декількох речовин.
Авітаміноз, коли виникає нестача всіх вітамінів, зустрічається рідко, а ось до гіповітамінозу схильна велика частина населення мегаполісів, інформує Ukr.Media.
Основа боротьби з гіповітамінозом — збалансоване харчування. Звичайно, можна приймати вітаміни в таблетках, але їх біодоступність нижча, ніж в аналогічних речовин у складі їжі. Тому найкраще здати аналізи — це допоможе зрозуміти, яких саме речовин не вистачає організму, і правильно вибудувати раціон.

Найбільше навесні людині не вистачає вітаміну С і вітаміну D. Вітамін С міститься в ягодах, цитрусових, листовій зелені й солодкому перці. Всього лише два ківі повністю заповнять добову потребу у вітаміні С. Але на екзотичні фрукти налягати з метою заповнити вітамін С не варто — можна з незвички отримати алергічну реакцію

У квашеній капусті й журавлині вітаміну С теж дуже багато. Якщо ви обмежуєте сіль у раціоні, капусту можна промивати перед вживанням: сіль піде, а вітамін С залишиться. Він є й у молодій картоплі — але в ній же досить багато крохмалю.

В молочній продукції, в сирі, сметані, молоці й вершковому маслі міститься вітамін D. Молочні продукти і яєчний жовток допоможуть заповнити не тільки вітамін D, але і Е. Включайте в раціон печінку тріски й дрібну жирну рибу, краще промислову: в ній вітаміну D багато. З риби добре робити густий бульйон, залишаючи при цьому голови — в них найбільше корисних речовин.
У м'ясі, птиці, печінці й пивних дріжджах є вітамін В12. Він відповідає за кровотворення, еритропоез і народження кров'яних тілець.

Навесні часто трапляється дефіцит заліза. З-за нього важко встати з ранку, мало сил і тягне на солодке. Ще одна ознака недостатності заліза — литкові судоми. Залізо міститься як у тваринних, так і в рослинних продуктах: у червоному м'ясі, яблуках, печінці, гречці й куразі.

Повинні бути в раціоні горіхи й насіння. У мигдалі багато магнію, необхідного для нормальної роботи нервової системи, і вітаміну Е, який відповідає за красу волосся і нігтів, а ще за еластичність шкірних покривів. В кедровому горісі хороший набір амінокислот, і також багато вітаміну Е. Молоко з кедрового горіха вважалося головним зіллям у відновний період. У фісташці є магній, залізо, фосфор, вітаміни групи В і вітамін РР, який корисний для судин і покращує кровопостачання. У насінні соняшника є ненасичені жирні кислоти, а ще магній — він знімає дратівливість і тривожність. У волоському горісі — йод, він потрібен для правильної роботи щитовидної залози та ефективності обмінних процесів. Останнє важливо для тих, хто займається спортом або хоче схуднути. Крім йоду у волоському горісі повний набір вітамінів і мінералів: жиророзчинні вітаміни А і Е, водорозчинні В і С і мінерали — кальцій, магній, залізо і фосфор.

В моркві та гарбузі - і в м'якоті, і в насінні — багато каротину, вітаміну А, він потужний антиоксидант і корисний для зору. Ще він активно витрачається у весняний період на обігрів тіла і на підтримку захисної плівки на шкірі. Це жиророзчинний вітамін, і щоб він засвоївся, в їжу потрібно додати масло або щось жировмісне, наприклад, сметану. У гарбузовому насінні багато вітаміну С. Фосфор, залізо і цинк теж є, хоч і в невеликих кількостях.

Крім того, на столі повинні бути свіжі фрукти й овочі. У листової зелені — наприклад, в базиліці й руколі — є фолієва кислота, вона важлива для роботи імунної та кровоносної системи й виступає в ролі потужного антиоксиданту. Щоб відчувати себе добре, треба з'їдати не менше 50 грамів зелені в день.

Пийте зелений чай і відвар шипшини. Зелений чай — джерело антиоксидантів, а у відварі шипшини — вітамін С.

Возврат к списку


Новини
03.03.2023  Науково доведено: через смартфони ви можете старіти швидше
24.02.2023  Стимуляція спинного мозку відновлює постінсультну функцію рук
17.02.2023  Вчені відкрили здатність жирної їжі руйнувати мозок
10.02.2023  В Індії розробили неінвазивний тест, який використовує штучний інтелект для виявлення раку молочної залози
01.02.2023  Як спостереження за світанками та заходами сонця впливає на здоров'я – вчені
25.01.2023  Аналіз крові для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера розробили вчені
18.01.2023  Людина з серцем свині. Пацієнту вперше пересадили серце тварини
11.01.2023  Вчені пояснили, чому оливкову олію варто пити ложками
21.11.2022  Вчені виявили ще одну причину високого ризику атеросклерозу
18.11.2022  Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку
16.11.2022  Шум вночі може бути причиною безсоння та серцево-судинних захворювань
14.11.2022  ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ, УСКЛАДНЕННЯ
11.11.2022  Виявилося, в епідемії ожиріння винен лише один тип їжі
09.11.2022  Проказа: давня хвороба, здатна регенерувати органи
07.11.2022  "Чарівні гриби" можуть лікувати важку депресію
04.11.2022  Нове випробування пропонує переваги CV з EPA: RESPECT-EPA
02.11.2022  Майже 500 українських медиків завершили навчання з тактичної медицини
01.11.2022  Чи можна людям з діабетом пити алкоголь
31.10.2022  Знайдено овоч, здатний знизити цукор у крові відразу на 20%
28.10.2022  Людська печінка може працювати 100 років
HINARI
PubMed