Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Як правильно мити фрукти й овочі з супермаркету в період поширення коронавірусної інфекції?

Українська наукова та освітянська спільнота звертається до Вас за підтримкою! Докладніше>>>

The Ukrainian scientific and educational community is turning to you for support! More details>>>





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Як правильно мити фрукти й овочі з супермаркету в період поширення коронавірусної інфекції? 01.04.2020

Як правильно мити фрукти й овочі з супермаркету в період поширення коронавірусної інфекції?

Чи безпечно купувати свіжі овочі й фрукти в період поширення коронавірусної інфекції і як правильно їх мити, щоб залишатися здоровим.
Ви сходили в магазин за всіма правилами, наділи маску, дотримувалися відстань у 2 метри, а, повернувшись додому, ретельно вимили руки. Залишається питання, чи безпечні продукти, які ви купили? Чи можуть вони стати причиною зараження, якщо їх раптом помацав хтось із хворих?

Експерти стверджують, що коронавірус через харчові продукти не передається і немає ніяких доказів, що їжа або її упаковка можуть стати причиною передачі вірусу. Основний шлях поширення коронавірусної інфекції — від людини до людини. Однак зараз весь світ бореться з глобальною пандемією, і дотримання деяких правил щодо харчових продуктів також дуже важливо, інформує Ukr.Media.

4 правила безпеки

Мити, чистити, піддавати тепловій обробці або заморожувати.

1. До і після обробки свіжих продуктів завжди мийте руки протягом 20 секунд теплою водою з милом.

2. Попередньо протріть і продезінфікуйте робочі поверхні: стільницю, обробну дошку, ножі та ін., А щоб уникнути перехресного забруднення, готуйте м'ясо, рибу, птицю і яйця окремо.

3. Щоб знищити віруси й бактерії, піддавайте їжу термічній обробці й пам'ятайте, що належна температура зберігання холодних страв повинна бути не вище 5 ° С.

4. Щоб запобігти розмноженню шкідливих мікроорганізмів, охолодіть продукти протягом двох годин.

Перевіряйте продукти на предмет пошкоджень
Намагайтеся бути уважнішими, коли вибираєте фрукти й овочі в магазині, на них не повинно бути вм'ятин і пошкоджень. Якщо помітили їх тільки вдома, зріжте ножем, цього буде достатньо. Не вживайте в їжу гнилі, зіпсовані овочі й фрукти.

Капуста, салати: зніміть і видаліть крайнє листя. Пам'ятайте, що найбільше шкідливих речовин накопичується у верхньому листі й качані.

Промийте перед тим, як різати

До того, як зрізати шкіру або очищати плід, його все одно потрібно ретельно вимити в проточній воді. Це стосується фруктів і овочів, з яких ви видаляєте шкурку (картопля, ріпчаста цибуля, банани, лимони, апельсини й т. Д.), Адже мікроби можуть потрапити на ніж, м'якоть або робочу поверхню. Не рекомендується мити овочі й фрукти з будь-якими миючими засобами, вони можуть залишати шкідливий для організму наліт, а ось щітку для чистки твердих овочів використовувати можна і навіть потрібно.

Картоплю, моркву, буряк: замочіть в теплій воді на 10-15 хвилин, а після очистити щіткою від залишків землі.
Цитрусові: перед тим, як очищати, можна ошпарювати окропом.

Виноград: можна розділити на дрібні грона і промити в друшляку.

Варіть, тушкуйте і заморожуйте

Деякі фахівці стверджують, що в період поширення інфекційних захворювань безпечніше їсти продукти, які піддавалися тепловій обробці, з яких можна зчищати шкірку або ті, які були попередньо заморожені й продаються в закритих упаковках.

Можна також використовувати консервовані овочі та фрукти, а з сухофруктів варити компоти або додавати їх в запіканки й каші.
Сухофрукти: промийте в холодній воді, а після обдайте окропом.

Витирайте правильно

Ще один ключовий фактор, про який потрібно не забувати, це чисті рушники або одноразові паперові серветки. Щоб після миття фруктів і овочів уникнути повторного зараження, витирайте їх паперовими рушниками, а якщо їх немає, намагайтеся змінювати частіше кухонні або сушіть овочі, залишивши їх на тарілці.

Зберігайте чисті продукти в безпечному місці

Після того, як ви помили й очистили фрукти й овочі, зберігайте їх в холодильнику при температурі не вище 5 ° С в закритій упаковці.

Возврат к списку


Новини
03.03.2023  Науково доведено: через смартфони ви можете старіти швидше
24.02.2023  Стимуляція спинного мозку відновлює постінсультну функцію рук
17.02.2023  Вчені відкрили здатність жирної їжі руйнувати мозок
10.02.2023  В Індії розробили неінвазивний тест, який використовує штучний інтелект для виявлення раку молочної залози
01.02.2023  Як спостереження за світанками та заходами сонця впливає на здоров'я – вчені
25.01.2023  Аналіз крові для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера розробили вчені
18.01.2023  Людина з серцем свині. Пацієнту вперше пересадили серце тварини
11.01.2023  Вчені пояснили, чому оливкову олію варто пити ложками
21.11.2022  Вчені виявили ще одну причину високого ризику атеросклерозу
18.11.2022  Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку
16.11.2022  Шум вночі може бути причиною безсоння та серцево-судинних захворювань
14.11.2022  ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ, УСКЛАДНЕННЯ
11.11.2022  Виявилося, в епідемії ожиріння винен лише один тип їжі
09.11.2022  Проказа: давня хвороба, здатна регенерувати органи
07.11.2022  "Чарівні гриби" можуть лікувати важку депресію
04.11.2022  Нове випробування пропонує переваги CV з EPA: RESPECT-EPA
02.11.2022  Майже 500 українських медиків завершили навчання з тактичної медицини
01.11.2022  Чи можна людям з діабетом пити алкоголь
31.10.2022  Знайдено овоч, здатний знизити цукор у крові відразу на 20%
28.10.2022  Людська печінка може працювати 100 років
HINARI
PubMed