Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

15 причин почати пити відвар шипшини





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

15 причин почати пити відвар шипшини 14.04.2020

15 причин почати пити відвар шипшини

Плоди шипшини, скромного чагарнику, здавна використовуються при лікуванні широкого спектра захворювань.
Настої рослини допомагають при проблемах з травленням, серцем, судинами, шкірою та іншим. Є відомості, що шипшина має протиракову дію. Все це дає підстави вводити напої з шипшини у свій раціон, інформує Ukr.Media.
Природа дарує людині свої багатства, які здатні лікувати та зміцнювати здоров'я. Серед цінних рослин особливе місце займає шипшина. Це кущ, плоди якого активно застосовуються як у народній, так і професійній медицині.

В терапевтичних і профілактичних цілях використовують плоди шипшини — ягоди. Спектр застосування продукту досить широкий. Але не слід забувати, що, як і усі продукти, шипшина має ряд застережень до вживання.

Позитивний ефект ягід шипшини для здоров'я.

Зміцнення імунної відповіді

У складі плодів шипшини є висока концентрація вітаміну С. Тому введення в раціон напоїв на основі шипшини — вдалий сценарій зміцнення імунного захисту.

Вітамін С відіграє важливу роль при стресах, пов'язаних із запаленнями. Присутні в плодах флавоноїди і дубильні речовини мають противірусний, антибактеріальний і протизапальний ефект. Хімічні сполуки у складі шипшини формують кишкову мікрофлору, несприятливу для патогенних мікроорганізмів.

Боротьба із надмірною вагою

У 2015 році фахівці провели плацебоконтрольне дослідження. Вивчалася дія шипшини на добровольцях з ожирінням. Дослідження тривало три місяці, пацієнтів поділили на дві групи. Члени першої групи отримували таблетки плацебо, Члени другої групи -100 мг екстракту шипшини 1 раз в день. Загалом харчовий раціон піддослідних не змінився. Дослідження продемонструвало наступні результати: у добровольців, які вживали шипшиновий екстракт, відчутно знизилася вага у порівнянні з групою, яка приймала плацебо. Отже, шипшина цілюще діє на зниження ваги.

Терапія артриту

Якщо щодня вживати шипшину сорту Rosa canina, результатом буде зниження симптомів артриту. Вивчення хрящових клітин в осіб, страждаючих артритом, виявило, що зазначена недуга веде до деградації суглобової тканини. Шипшина, як вже згадувалося, має протизапальну та імуностимулюючу дію. Остання покращує хемотаксис — транспортування імунних клітин в тканину.

Профілактика хронічних недуг

Шипшина має у своєму складі біоактивні речовини: феноли, аскорбінову кислоту (вітамін С), бета-каротин, дубильні речовини, пектини. Зазначені складові сприяють зниженню окисного стресу, провокуючого хронічні недуги. Флавоноїд тірозид у складі шипшини має яскраво виражену протизапальну дію. Каротиноїди мають протизапальний і антиоксидантний ефект.

Зниження холестерину

Систематичний прийом шипшини знижує показник холестерину в крові.

Зміцнення серцево-судинної системи

У складі шипшини є гіперозид, рутин, кверцетин, які оптимізують функції серцево-судинної системи. Гіперозид, наприклад, сприяє засвоєнню мінералу калію (К), необхідного для живлення серця і регуляції його функцій.

Рутин зміцнює капіляри. Інші вітаміни і мікроелементи, флавоноїди і каротиноїди, цілюще впливають на вироблення кров'яних тілець, затримують формування тромбів, знижують вірогідність ішемічної хвороби, атеросклерозу, інфаркту міокарда.
Терапія цинги

Зазначений вже вітамін С у складі шипшини сприяє синтезу білка колагену. Останній має безліч різновидів і формує всі сполучні тканини в організмі. Вітамін С знижує будь-яке запалення і зміцнює імунну відповідь, тому він оберігає від цинги. Колись це захворювання було справжнім бичем моряків, які не мали у тривалих плаваннях нормального раціону харчування. Внаслідок цього розвивалися важкі симптоми: розпухали і кровоточили ясна, випадали зуби, розпухали суглоби.

Допомога при проблемах травлення

Шкірка шипшинових плодів дає можливість запобігти болю в області шлунка і лікувати захворювання органів травлення. Дубильні речовини і клітковина у складі плодів рослини формують здорову мікрофлору та виводять токсичні сполуки. Флавоноїди допомагають прибирати спазми шлунково-кишкового тракту, позитивно впливають на засвоюваність цінних речовин.

Для печінки і нирок

Активні хімічні сполуки у складі ягід шипшини діють як жовчогінні та сечогінні. Вітаміни, присутні в плодах, регенерують тканини печінки, виводять надлишок жирів.

Інші переваги

Шипшина найбільш часто заварюють як чай, що оптимізує кровообіг в організмі. Вітамін С гарантує гарний стан кровоносних судин.

Тривале застосування шипшини практикується при терапії такого серйозного захворювання, як туберкульоз. Плоди рослини застосовуються в якості профілактики малярії.

Для шкіри

Поліпшення стану шкіри

Шипшинова олія проникає глибоко в шкіру, надає їй живлення і зволоження. Вітамін С активує синтез колагену і робить зморшки менш помітними. Вітамін А у складі шипшини збільшує відсоток вологи в шкірі.

Захист від УФ-випромінювання

Антиоксиданти в плодах рослини позитивно впливають на структуру і тон шкірних покривів, усувають небажану пігментацію. Важливий інгредієнт — жирні кислоти в шипшиновій олії лікують і вирівнюють рубці, сприяючи регенерації шкіри.

Цілющий ефект

Шипшинова олія незамінна для тонкої шкіри біля очей, однак, наносити олію необхідно слабкими рухами. При механічних пошкодженнях застосовуються компреси з олії зазначеної рослини.

Для волосся

Поліпшення стану шевелюри

Рослина виявляє позитивний ефект на корені і структуру волосяного покриву. Шипшина (олія) стимулює ріст волосся, запобігає випадінню, усуває лупу та свербіж.

В якості бальзаму

В олії з плодів рослини присутні гліцерин, вітаміни, бета-каротин, важливі для здоров'я шевелюри. Олія зволожує і зцілює шкірний покрив голови. Волосся буде слухняним, блискучим. Олія особливо корисна для волосся, схильного до численних фарбувань, сушіння феном, завивкам.

Шкідлива дія і протипоказання

Небажані ефекти шипшини: нудота, судомні явища в ділянці шлунка, діарея, блювання, запор, печія, головний біль, порушення сну. Щоб уникнути небажаних симптомів, слід в обов'язковому порядку дотримуватися дозування.

Погано «сполучається» з медикаментозними препаратами
Не слід вживати шипшину в комбінації з ліками. Рослина послаблює терапевтичний ефект деяких медикаментів.

Надлишок вітаміну С

Надлишок вітаміну С може провокувати формування каменів у нирках. Також цей вітамін може подразнювати слизову оболонку шлунка, з цієї причини особам, страждаючим гастритом/виразкою має сенс мінімізувати застосування продукту.

Не рекомендований при конкретних недугах

Шипшину не слід включати в раціон особам, страждаючим гемохроматозом, таласемією, ендокардитом, алергією на цитрусові. При зазначених захворюваннях відвар шипшини показаний виключно з дозволу вашого кардіолога.

Тривале вживання напоїв з шипшинових ягід може спровокувати дисфункції печінки.

Негативний ефект для емалі зубів

Концентровані відвари і настойки з плодів рослини можуть поступово руйнувати емаль зубів. Після вживання вказаних напоїв рекомендується полоскати порожнину рота чистою водою.

Не рекомендується при тромбоутворенні

Шипшина має властивість зупиняти кровотечі і надавати в'язкість крові.

Зниження артеріального тиску

Продукт має властивість знижувати кров'яний тиск. При наявності гіпотонії не слід вживати напої з шипшини.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров'я.

Возврат к списку


Новини
12.04.2021  Варто включити в раціон. Вчені назвали сім найкращих продуктів для профілактики раку
09.04.2021  Вчені змогли за добу відновити зір у сліпого пацієнта
08.04.2021  Інсулін в таблетках: вчені наблизилися до створення нової форми препарату для діабетиків
07.04.2021  Знайдено Два Нові Молекулярні Механізми Захисту Від Хвороби Паркінсона
06.04.2021  Знайшли спосіб контролю раку та інфекційних процесів в організмі
05.04.2021  Побічні ефекти статинів: підвищується ризик чотирьох проблем зі здоров’ям
02.04.2021  Ключ до довголіття: як швидкість ходьби впливає на тривалість життя
01.04.2021  Вчені Створили Штучні Слізні Залози
31.03.2021  Вчені розповіли про негативний вплив цукру на пам’ять дітей
30.03.2021  Науковці виявили додаткові фактори, що збільшують ризик зараження і важкого протікання Covid-19
29.03.2021  Вчені розгадали секрет антибіотикорезистентності
26.03.2021  Вітамін D від запаморочення
24.03.2021  Вчені знайшли зв’язок між розвитком деменції та вживанням обробленого м’яса
23.03.2021  Вчені довели, що знизити ризик розвитку діабету у людей можна за допомогою регулярного ранкового вживання їжі
22.03.2021  Санітайзери для рук можуть нашкодити людям
19.03.2021  Мешканка Аргентини стала другою людиною в світі, яка перемогла ВІЛ природним шляхом
18.03.2021  Вчені назвали шість груп людей, які схильні до утворення тромбів
17.03.2021  Ракові клітини можуть ухилятися від хіміотерапії — учені встановили причину
15.03.2021  Вчені довели, що робота у нічну зміну сприяє розвитку онкологічних хвороб
12.03.2021  Неврологи знайшли новий доступний засіб для підтримки мозку
HINARI
PubMed