Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НМАПО імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка 21.05.2020

Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка

Паприка — одна з найпоширеніших спецій.
Це ароматна приправа, яка не лише надає стравам пікантний смак, але і насичує їх червоним відтінком. Крім смакових якостей, спеція володіє безліччю корисних для людського організму властивостей.
Зовні пряність являє собою порошок рожевого, насиченого червоного або оранжевого кольору. Приправа володіє перцевим ароматом, трохи солодкуватим смаком і легкою гіркуватістю, інформує Ukr.Media.
Для виготовлення спеції використовують непекучі або слабопекучі сорти стручкового перцю. Стиглі плоди збирають вручну. Перці сушать на сонці в розкладеному вигляді. Іноді їх розвішують на нитки. Підсушені плоди перетирають механічним способом.
Як правило, приправу ділять на солодку й гостру.
Але є ще кілька сортів паприки, які мають різний відтінок і смакові якості:
рожева;
напівсолодка;
ніжна;
солодка;
спеціальна;
делікатесна;
гостра.
Іноді зустрічається копчена паприка. У процесі її виготовлення перці не лише сушать, але і коптять.
Паприку зазвичай додають в м'ясні страви, а також у:
салати;
супи;
гарніри;
холодні закуски;
маринади.
Буває, що спецію використовують при приготуванні деяких десертів. А на ковбасному і м'ясному виробництві застосовують в основному як барвник.
Досить поглянути на склад приправи, щоб зрозуміти, чи корисна вона для організму людини. У ній містяться:
вітаміни;
мікроелементи;
макроелементи;
каротиноїди;
ефірні олії;
клітковина;
білки;
органічні кислоти;
цукри;
алкалоїди.
Приправа багата вмістом вітаміну С, а також А, В1, В2, D, РР. З мікроелементів в ній є залізо, цинк, селен, марганець, мідь. З макроелементів — натрій, магній, калій, кальцій, фосфор.
Червоний колір надають паприці каротиноїди. Аромат — ефірні олії. Спеція має пекучий смак завдяки алкалоїду капсаїцину, що міститься в насінні перцю. Капсаїцин чинить подразнюючу дію на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, травного тракту і шкіри.
Червоні сорти паприки містять більшу кількість корисних речовин.
Завдяки своєму складу, спеція має масу корисних властивостей, а саме:
регулює обмін речовин;
стимулює кровообіг;
покращує зір;
знімає болі в суглобах;
зміцнює імунітет;
усуває тромбоз і варикоз;
сприяє росту волосся і нігтів.
Крім цього, приправа володіє антиоксидантними, антибактеріальними, сечогінними, загальнозміцнюючими, тонізуючими властивостями.
Паприка допомагає при депресивних розладах, запобігає анемії і навіть покращує настрій.
Спеція корисна при захворюванні на цукровий діабет, оскільки сприяє вирівнюванню рівня глюкози.
Пряність використовується в косметичних цілях. Наприклад, її додають в маски для волосся.
Паприка протипоказана при наявності таких проблем зі здоров'ям:
захворювання нирок, печінки, шлунку;
алергія;
порушення роботи серцево-судинної системи;
гіпертонія;
індивідуальна непереносимість.
Не рекомендують приправу в період вагітності і лактації.
Людям, схильним до повноти, не варто зловживати спецією, бо вона підвищує апетит.
Приправа не втратить своїх корисних властивостей, якщо її:
зберігати в сухому місці;
не піддавати тривалій тепловій обробці;
не використовувати після закінчення терміну придатності.
Паприка не лише відмінно доповнює страви, вона запобігає і бореться з деякими захворюваннями. При розумному застосуванні, спеція не зашкодить, а лише принесе величезну користь для здоров'я.

Возврат к списку


Новини
23.09.2020  Як впоратися з підвищеним апетитом восени: корисні поради
22.09.2020  Експерти виявили овоч, який здатний знижувати рівень поганого холестерину у крові
21.09.2020  Які люди найбільше реагують на перепади погоди, та як з цим боротися — поради лікарів
18.09.2020  Якими побічними ефектами володіє чай при його надмірному вживанні
17.09.2020  Три неочікувані ознаки того, що ваша печінка повна токсинів
16.09.2020  Вчені виявили ще один фактор, який здатен провокувати розвиток діабету другого типу
15.09.2020  Топ-5 вітамінів, нестача яких заважає вам засинати
14.09.2020  Ефективні поради, які допоможуть зняти сильне відчуття постійної втоми
11.09.2020  Чому на сніданок варто вживати клітковину
10.09.2020  6 вагомих приводів мати серед спецій вдома корицю
09.09.2020  Ці 6 ознак можуть вказувати на розвиток "тихої" пневмонії
08.09.2020  Яка олія приносить більше користі організму: соняшникова чи оливкова
07.09.2020   Чим корисна м'ята для здоров'я людини
04.09.2020  Кілька сигналів від організму, що говорять про проблеми з серцем
03.09.2020  Чому восени варто переглянути свій раціон
02.09.2020  Вчені пояснили, чому денний сон шкідливий для здоров'я
01.09.2020  Серцева ягода. У чому користь глоду і в чому шкода
31.08.2020  Про що може розповісти тип вашої мігрені
28.08.2020  Експерти виявили, яке молоко сприяє зниженню рівня поганого холестерину
27.08.2020  Китайські вчені придумали, як діагностувати хвороби серця за допомогою селфі
HINARI
PubMed