Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Издательский дом ЗАСЛАВСКИЙ Zepter
Технічна підтримка

Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка

Українська наукова та освітянська спільнота звертається до Вас за підтримкою! Докладніше>>>

The Ukrainian scientific and educational community is turning to you for support! More details>>>





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка 21.05.2020

Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка

Паприка — одна з найпоширеніших спецій.
Це ароматна приправа, яка не лише надає стравам пікантний смак, але і насичує їх червоним відтінком. Крім смакових якостей, спеція володіє безліччю корисних для людського організму властивостей.
Зовні пряність являє собою порошок рожевого, насиченого червоного або оранжевого кольору. Приправа володіє перцевим ароматом, трохи солодкуватим смаком і легкою гіркуватістю, інформує Ukr.Media.
Для виготовлення спеції використовують непекучі або слабопекучі сорти стручкового перцю. Стиглі плоди збирають вручну. Перці сушать на сонці в розкладеному вигляді. Іноді їх розвішують на нитки. Підсушені плоди перетирають механічним способом.
Як правило, приправу ділять на солодку й гостру.
Але є ще кілька сортів паприки, які мають різний відтінок і смакові якості:
рожева;
напівсолодка;
ніжна;
солодка;
спеціальна;
делікатесна;
гостра.
Іноді зустрічається копчена паприка. У процесі її виготовлення перці не лише сушать, але і коптять.
Паприку зазвичай додають в м'ясні страви, а також у:
салати;
супи;
гарніри;
холодні закуски;
маринади.
Буває, що спецію використовують при приготуванні деяких десертів. А на ковбасному і м'ясному виробництві застосовують в основному як барвник.
Досить поглянути на склад приправи, щоб зрозуміти, чи корисна вона для організму людини. У ній містяться:
вітаміни;
мікроелементи;
макроелементи;
каротиноїди;
ефірні олії;
клітковина;
білки;
органічні кислоти;
цукри;
алкалоїди.
Приправа багата вмістом вітаміну С, а також А, В1, В2, D, РР. З мікроелементів в ній є залізо, цинк, селен, марганець, мідь. З макроелементів — натрій, магній, калій, кальцій, фосфор.
Червоний колір надають паприці каротиноїди. Аромат — ефірні олії. Спеція має пекучий смак завдяки алкалоїду капсаїцину, що міститься в насінні перцю. Капсаїцин чинить подразнюючу дію на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, травного тракту і шкіри.
Червоні сорти паприки містять більшу кількість корисних речовин.
Завдяки своєму складу, спеція має масу корисних властивостей, а саме:
регулює обмін речовин;
стимулює кровообіг;
покращує зір;
знімає болі в суглобах;
зміцнює імунітет;
усуває тромбоз і варикоз;
сприяє росту волосся і нігтів.
Крім цього, приправа володіє антиоксидантними, антибактеріальними, сечогінними, загальнозміцнюючими, тонізуючими властивостями.
Паприка допомагає при депресивних розладах, запобігає анемії і навіть покращує настрій.
Спеція корисна при захворюванні на цукровий діабет, оскільки сприяє вирівнюванню рівня глюкози.
Пряність використовується в косметичних цілях. Наприклад, її додають в маски для волосся.
Паприка протипоказана при наявності таких проблем зі здоров'ям:
захворювання нирок, печінки, шлунку;
алергія;
порушення роботи серцево-судинної системи;
гіпертонія;
індивідуальна непереносимість.
Не рекомендують приправу в період вагітності і лактації.
Людям, схильним до повноти, не варто зловживати спецією, бо вона підвищує апетит.
Приправа не втратить своїх корисних властивостей, якщо її:
зберігати в сухому місці;
не піддавати тривалій тепловій обробці;
не використовувати після закінчення терміну придатності.
Паприка не лише відмінно доповнює страви, вона запобігає і бореться з деякими захворюваннями. При розумному застосуванні, спеція не зашкодить, а лише принесе величезну користь для здоров'я.

Возврат к списку


Новини
03.03.2023  Науково доведено: через смартфони ви можете старіти швидше
24.02.2023  Стимуляція спинного мозку відновлює постінсультну функцію рук
17.02.2023  Вчені відкрили здатність жирної їжі руйнувати мозок
10.02.2023  В Індії розробили неінвазивний тест, який використовує штучний інтелект для виявлення раку молочної залози
01.02.2023  Як спостереження за світанками та заходами сонця впливає на здоров'я – вчені
25.01.2023  Аналіз крові для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера розробили вчені
18.01.2023  Людина з серцем свині. Пацієнту вперше пересадили серце тварини
11.01.2023  Вчені пояснили, чому оливкову олію варто пити ложками
21.11.2022  Вчені виявили ще одну причину високого ризику атеросклерозу
18.11.2022  Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку
16.11.2022  Шум вночі може бути причиною безсоння та серцево-судинних захворювань
14.11.2022  ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ, УСКЛАДНЕННЯ
11.11.2022  Виявилося, в епідемії ожиріння винен лише один тип їжі
09.11.2022  Проказа: давня хвороба, здатна регенерувати органи
07.11.2022  "Чарівні гриби" можуть лікувати важку депресію
04.11.2022  Нове випробування пропонує переваги CV з EPA: RESPECT-EPA
02.11.2022  Майже 500 українських медиків завершили навчання з тактичної медицини
01.11.2022  Чи можна людям з діабетом пити алкоголь
31.10.2022  Знайдено овоч, здатний знизити цукор у крові відразу на 20%
28.10.2022  Людська печінка може працювати 100 років
HINARI
PubMed