Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

8 продуктів, які треба вживати, щоб не мати дефіциту вітаміну D





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

8 продуктів, які треба вживати, щоб не мати дефіциту вітаміну D 01.06.2020

8 продуктів, які треба вживати, щоб не мати дефіциту вітаміну D

Отримувати вітамін D можна з різних продуктів.
Дієтологи поділилися з нами улюбленими способами отримання денної дози вітаміну D. Його ще називають "сонячним вітаміном" — але виходити на сонце, виявляється, зовсім не обов'язково, інформує Ukr.Media.
Не зрозумійте нас неправильно. Сонячні дні чудові, але лякатися сонця і шипіти у його променях, немов ви сторічний вампір, зовсім не обов'язково.

Але, по-перше, останні дані вчених дедалі частіше нагадують, наскільки важливим є сонцезахисний крем — від сонця, все ж таки, треба захищатися...

А, по-друге, не усі живуть у широтах, багатих на сонячні промені. Запитайте про це, наприклад, мешканців Естонії, вони все розкажуть про п'ятдесят відтінків сірого.

Вітамін D є найважливішим жиророзчинним вітаміном, який необхідний нашому організму для підтримання функцій клітин, нервово-м'язових функцій і здоров'я кісток.

До всього іншого, цей вітамін відіграє важливу роль у імунній відповіді і вкрай необхідний нам, коли йдеться про профілактику остеопорозу, раку, депресії, діабету і ожиріння. Однак, не менше половини наших співвітчизників відчувають дефіцит вітаміну D.

Але є й гарні новини! Існує багато природних (і смачних способів) отримати вітамін D, не вдаючись до допомоги БАДів.

Отже, один з найпростіших способів отримати денну дозу цього вітаміну — вийти на вулицю.

Сонячне світло дозволяє організму синтезувати вітамін D природним шляхом. Але тут є свої ризики, враховуючи, що на вулиці доведеться перебувати без сонцезахисного крему і занадто великої кількості одягу.

Влітку і під час пізньої весни потрібно бути особливо уважними: засмагайте вранці або ближче до вечора, поки сонце не дуже активне — це дозволить уникнути пошкодження шкіри. Якщо час перебування на сонці перевищує 10-15 хвилин, не забувайте використовувати сонцезахисний крем.

Оскільки вітамін D не дуже часто зустрічається у їжі, важливо знати, що їсти, щоб збагатити ним свій раціон.

Найкращими джерелами цієї речовини є печінка тварин, жирна риба, яєчний жовток і риб'ячий жир. Але ви також можете отримати вітамін D ще й з інших продуктів. А почати можна з цих восьми корисних та смачних продуктів, які досить часто зустрічаються у продажу:

Лосось

Лосось є відмінним джерелом білка, жирних кислот омега-3 і, звичайно, вітаміну D. Можна обрати і дикого лосося, і вирощеного — це не настільки важливо з точки зору макро- і мікроелементів. Їжте його сирим, запеченим, обсмаженим на сковорідці!

Консервований лосось, можливо, не такий вишуканий, як сашімі зі свіжого. Але з точки зору користі він практично не поступається своєму побратимові, не упакованому у банку.

Спробуйте не пересушити цю жирну рибку! Її не треба довго смажити або годинами запікати, смакові якості від цього лише погіршають.
100 грамів форелі — навіть вареної — забезпечують більше ніж 100 % вашої добової потреби у вітаміні D. Ще вона містить велику кількість вітамінів, мінералів і білків.

До речі, якщо форель, що потрапила до вас на стіл, вирощувалася на рибній фермі, то це просто чудово!

Чому? У останні роки вміст ртуті у дикій рибі лише зростає, і контрольоване утримання з передбачуваним риб'ячим "складом" все ж таки є кращим.

Але якщо вас дуже тягне на дику рибку, яка приносить таку ж користь, спробуйте тріску. З нею, на відміну від лосося і форелі, доведеться попрацювати дещо довше — запекти лише з сіллю і перцем недостатньо — але результат того вартий.

Гриби

Гриби також є смачним джерелом вітаміну D. А ще у них є купа вітамінів групи B і калій. Загалом, не гриби, а бомби корисності.

Зверніть увагу: рівень вітаміну D варіюється залежно від типу грибів, таких як шиітаке, портобелло, гливи і лисички.
Деякі гриби (особливо ті, які зростали у лісі) будуть багатші на мікроелементи, а інших доведеться з'їсти більше, щоб набрати потрібну кількість вітамінів.

Омлети, другі страви... З грибами можна робити навіть салати — наприклад, сирі печериці з сіллю відмінно поєднуються зі свіжими помідорами.

Можна спробувати і теплі салати, рецепти яких є в інтернеті у величезній кількості.

А ще грибні капелюшки можна нашпигувати начинкою, присипати сиром і запекти у духовці — лише не забудьте зробити це на деку, а не на решітці, бо вологи з них виділиться чимало.

Яєчний жовток

Ще одна причина, з якої не варто обмежуватися одним лише білком! Коли йдеться про яйця, вітамін D можна знайти лише у їх жовтках. Яйця містять усі незамінні, необхідні організму амінокислоти. Вони є відмінним джерелом холіну і корисних жирів.

Але потрібно враховувати: яйця від курей, які мали доступ до вільних прогулянок, трави і сонця, завжди будуть кращі і корисніші за ті, що отримані від курей, які сидять у величезних птахокомбінатах.

Причому різниця у концентрації корисних речовин може бути досить разючою.

Консервований тунець

Консервований тунець — це ще один простий спосіб отримати вітамін D.

Тривалий термін зберігання і можливість їсти його прямо з банки робить консерви з тунця відмінним продуктом, який можна тримати вдома у великій кількості і діставати з шафи під час світової пандемії.

Знову ж таки, не варто забувати, що тунець — відмінне джерело легкозасвоюваного білка.
Але, про всяк випадок, перевіряйте якість тих консервів, які купуєте. Уточніть, де саме ловлять тунця, яка частина йде у їжу, який саме склад — чи є там щось, окрім, власне, тунця, солі і, можливо, олії.

Сардини

Сардини зустрічаються часто, вони досить дешеві і не такі вишукані, як якісь гребінці. Однак, вони є дуже поживними морепродуктами.

Сардини містять багато білка, безліч необхідних вітамінів і мінералів та супер-протизапальні кислоти омега-3.

Оскільки сардини харчуються планктоном, вони не накопичують ртуть і інші токсини, як деякі інші види риби.

З популярних і доступних видів риби сардини сміливо можна назвати найбільш чистими! Свіжі або консервовані — вони однаково гарні.

Їх можна посмажити і подати з салатом. Або змішати з лимонним соком, спеціями і сиром, а потім намазати на підрум'янений хліб.

Швейцарський сир

Швейцарський сир — ще один спосіб отримати вітамін D разом з кальцієм і вітаміном К. Останні, до речі, працюють разом, щоб зберегти кістки міцними.

І "швейцарський", до речі, це спосіб приготування, а не місце походження сиру!

Масло з печінки тріски

Масло з печінки тріски є одним з головних джерел вітаміну D. Воно також багате на вітамін А і протизапальні жирні кислоти омега-3. Якщо ви його не полюбляєте, то приймайте масло у формі капсул.

Вітамін D є найважливішим вітаміном, і його недолік безпосередньо позначається на здоров'ї та якості життя.
Омлети, салати, гриби з сиром, риба — джерел сонячного вітаміну вистачить на будь-який смак. До того ж, і пристосувати їх можна до будь-якого раціону.

Возврат к списку


Новини
12.04.2021  Варто включити в раціон. Вчені назвали сім найкращих продуктів для профілактики раку
09.04.2021  Вчені змогли за добу відновити зір у сліпого пацієнта
08.04.2021  Інсулін в таблетках: вчені наблизилися до створення нової форми препарату для діабетиків
07.04.2021  Знайдено Два Нові Молекулярні Механізми Захисту Від Хвороби Паркінсона
06.04.2021  Знайшли спосіб контролю раку та інфекційних процесів в організмі
05.04.2021  Побічні ефекти статинів: підвищується ризик чотирьох проблем зі здоров’ям
02.04.2021  Ключ до довголіття: як швидкість ходьби впливає на тривалість життя
01.04.2021  Вчені Створили Штучні Слізні Залози
31.03.2021  Вчені розповіли про негативний вплив цукру на пам’ять дітей
30.03.2021  Науковці виявили додаткові фактори, що збільшують ризик зараження і важкого протікання Covid-19
29.03.2021  Вчені розгадали секрет антибіотикорезистентності
26.03.2021  Вітамін D від запаморочення
24.03.2021  Вчені знайшли зв’язок між розвитком деменції та вживанням обробленого м’яса
23.03.2021  Вчені довели, що знизити ризик розвитку діабету у людей можна за допомогою регулярного ранкового вживання їжі
22.03.2021  Санітайзери для рук можуть нашкодити людям
19.03.2021  Мешканка Аргентини стала другою людиною в світі, яка перемогла ВІЛ природним шляхом
18.03.2021  Вчені назвали шість груп людей, які схильні до утворення тромбів
17.03.2021  Ракові клітини можуть ухилятися від хіміотерапії — учені встановили причину
15.03.2021  Вчені довели, що робота у нічну зміну сприяє розвитку онкологічних хвороб
12.03.2021  Неврологи знайшли новий доступний засіб для підтримки мозку
HINARI
PubMed