Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Яка олія приносить більше користі організму: соняшникова чи оливкова





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Яка олія приносить більше користі організму: соняшникова чи оливкова 08.09.2020

Яка олія приносить більше користі організму: соняшникова чи оливкова

Обробка і аромат

Після екстракції рослинних олій їх зазвичай очищають хімікатами і нагрівають, щоб видалити домішки та продовжити термін їх зберігання. Чим більше обробляється олія, тим менше у ній поживних речовин і менше смаку. Це стає очевидним під час порівняння мінімально обробленої оливкової олії першого холодного віджиму, яка має виразний оливковий смак, з соняшниковою олією, яка має тенденцію пропонувати нейтральний смак.

Оливкову олію отримують тільки з пресованих оливок, причому оливкова олія першого холодного віджиму є найменш обробленою версією. Навпаки, соняшникову олію отримують шляхом змішування різних олій: рапсової, бавовняної, соняшникової, соєвої, кукурудзяної та сафлорової. Таким чином, потрібна додаткова обробка для видалення домішок і створення суміші з нейтральним смаком.

Поживність

Ступінь обробки олії впливає не лише на її смак, але і на її поживний склад. У той час як оливкова і соняшникова олії містять ненасичені жирні кислоти, оливкова олія також містить більшу кількість мононенасичених жирів, таких як олеїнова кислота, лінолева кислота і пальмітинова кислота. Соняшникова олія містить здебільшого поліненасичені жири омега-6. Було виявлено, що мононенасичені жири мають протизапальну дію і вони корисні для здоров'я серця, адже поліненасичені жири омега-6 можуть надавати запальну дію і шкодити здоров'ю серця, якщо їх вживати у надмірній кількості.

Також слід зауважити, що чим більше очищається олія, тим менше мікроелементів і корисних сполук вона зберігає. Оливкова олія першого віджиму — найменш оброблений тип оливкової олії — багата на антиоксиданти і протизапальні сполуки, такі як токофероли, каротиноїди і поліфеноли. Мінімально рафінована оливкова олія також містить деякі поживні мікроелементи, такі як вітаміни E і K.
З іншого боку, процес очищення, який використовується для виробництва соняшникової олії, руйнує поживні мікроелементи, антиоксиданти і корисні рослинні сполуки, включаючи токофероли, фітостерини, поліфеноли і коензим Q.

Схожість між оливковою і соняшниковою оліями

Суміші оливкової і соняшникової олій зазвичай мають однакову температуру горіння, близько 205° C. Температура горіння олії — це температура, до якої її можна нагріти, перш ніж жир почне розпадатися на гліцерин і вільні жирні кислоти. Як і соняшникова олія, деякі види оливкової олії піддаються глибокій переробці, у тому числі макухи. Цим типам не вистачає мікронутрієнтів, а також характерного смаку, який ви отримуєте від оливкової олії першого віджиму.

На етикетці рафінованої оливкової олії немає напису "першого віджиму", що вказує на більш високу ступінь обробки. Таким чином, простий спосіб переконатися, що ви берете з полиць олію з насиченим смаком, яка також зберігає деякі поживні речовини, — це шукати ці фрази.

Яка олія корисніша?

Оливкова олія, особливо першого холодного віджиму, належить до найменш оброблених кулінарних олій на полицях магазинів. Це означає, що вона зберігає більшість антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Наприклад, антиоксиданти і поліфенольні сполуки у оливковій олії були ретельно досліджені на предмет їх користі для здоров'я серця.

З іншого боку, соняшникова олія піддається більшій обробці, щоб нейтралізувати її смак і змішати кілька видів рослинних олій. Це означає, що вона містить мінімум корисних поживних речовин, а калорії залишаються порожніми.
Заміна соняшникової олії на оливкову також може принести користь здоров'ю мозку. Одне дослідження показало, що заміна соняшникової олії на оливкову олію першого віджиму покращує когнітивні функції у літніх людей.

Якщо ви вирішите вживати олії у їжу, оливкова олія першого холодного віджиму буде набагато корисніша для здоров'я, ніж більшість рослинних олій і сумішей рослинних олій.

Возврат к списку


Новини
08.04.2021  Інсулін в таблетках: вчені наблизилися до створення нової форми препарату для діабетиків
07.04.2021  Знайдено Два Нові Молекулярні Механізми Захисту Від Хвороби Паркінсона
06.04.2021  Знайшли спосіб контролю раку та інфекційних процесів в організмі
05.04.2021  Побічні ефекти статинів: підвищується ризик чотирьох проблем зі здоров’ям
02.04.2021  Ключ до довголіття: як швидкість ходьби впливає на тривалість життя
01.04.2021  Вчені Створили Штучні Слізні Залози
31.03.2021  Вчені розповіли про негативний вплив цукру на пам’ять дітей
30.03.2021  Науковці виявили додаткові фактори, що збільшують ризик зараження і важкого протікання Covid-19
29.03.2021  Вчені розгадали секрет антибіотикорезистентності
26.03.2021  Вітамін D від запаморочення
24.03.2021  Вчені знайшли зв’язок між розвитком деменції та вживанням обробленого м’яса
23.03.2021  Вчені довели, що знизити ризик розвитку діабету у людей можна за допомогою регулярного ранкового вживання їжі
22.03.2021  Санітайзери для рук можуть нашкодити людям
19.03.2021  Мешканка Аргентини стала другою людиною в світі, яка перемогла ВІЛ природним шляхом
18.03.2021  Вчені назвали шість груп людей, які схильні до утворення тромбів
17.03.2021  Ракові клітини можуть ухилятися від хіміотерапії — учені встановили причину
15.03.2021  Вчені довели, що робота у нічну зміну сприяє розвитку онкологічних хвороб
12.03.2021  Неврологи знайшли новий доступний засіб для підтримки мозку
11.03.2021  Вчені знайшли зв’язок між рівнем артеріального тиску і температурою в домі
10.03.2021  Українці розробили пристрій, який може попередити про інсульт
HINARI
PubMed