Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом 25.09.2020

Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом

Симптоми дефіциту заліза

Ця проблема щорічно зачіпає велику кількість людей. Більш схильні до ризику анемії жінки, що належать до вікової групи у якої присутня менструація. Від загального числа жителів планети від залізодефіциту страждає близько 20% жінок і 3% чоловіків. При цьому важливої речовини не вистачає в організмі 50% вагітних жінок.

Найпоширеніші симптоми дефіциту заліза:

постійне відчуття втоми;
запаморочення;
часті головні болі;
підвищена чутливість до холоду;
задишка.
Чому може виникнути залізодефіцит

Існує безліч причин, які можуть спровокувати цей стан, у тому числі порушення роботи різних органів. Проте, в більшості випадків рівень заліза знижується через присутність в раціоні джерел цієї речовини, які погано засвоюються організмом. Людина може споживати велику кількість продуктів, які містять залізо, але засвоїться лише невелика його частина. З цієї причини важливо знати, чим харчуватися, щоб така поживна речовина залишалася в організмі.

Відомо, що залізо може бути присутнє у двох формах: гемовій і негемовій. До першої категорії відноситься їжа тваринного походження. Це, зазвичай, м'ясо, курка і риба. Гемове залізо — найкраща форма заліза, оскільки людський організм легко засвоює до 40% від кількості, що надходить.


Негемове залізо людина отримує з рослинних харчових продуктів, серед яких присутні овочі, фрукти і цілозернові продукти. Відмінним джерелом речовини є насіння гарбуза, шпинат, броколі, гранат і мигдаль. Від 80 до 90% щоденного споживання заліза надходить саме з негемової їжі. При цьому подібна форма не може засвоюватися так само ефективно, як гемова.

З цієї причини, щоб захистити себе від залізодефіциту, необхідно споживати достатню кількість їжі, багатої залізом. Паралельно слід додати в раціон продукти, які посилять процес абсорбції, а їжу, що перешкоджає засвоєнню заліза, навпаки, виключити.

Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом

Можна їжу, з високим вмістом вітаміну А

Ці продукти покращують процес абсорбції заліза організмом. Ряд досліджень показав, що їжа, багата вітаміном А, допомагає збільшити на 200% засвоєння заліза, що отримується з рису, а з пшениці — на 80%.

Потрібно їжу, багату вітаміном С

У таких продуктах, як цільнозернові, крупи, соя, горіхи і бобові присутня фітинова кислота. Якщо вживати їх разом з їжею, багатою залізом, рівень засвоєння поживних речовин в організмі істотно знизиться. Щоб протистояти негативному ефекту фітинової кислоти, слід додавати в раціон, багаті вітаміном С продукти.

Не можна чай і каву

У чаї містяться дубильні речовини, а в каві — кофеїн. Ці сполуки негативно відбиваються на абсорбції заліза. З цієї причини кава, чай і навіть молоко краще не пити перед їжею.

Возврат к списку


Новини
08.04.2021  Інсулін в таблетках: вчені наблизилися до створення нової форми препарату для діабетиків
07.04.2021  Знайдено Два Нові Молекулярні Механізми Захисту Від Хвороби Паркінсона
06.04.2021  Знайшли спосіб контролю раку та інфекційних процесів в організмі
05.04.2021  Побічні ефекти статинів: підвищується ризик чотирьох проблем зі здоров’ям
02.04.2021  Ключ до довголіття: як швидкість ходьби впливає на тривалість життя
01.04.2021  Вчені Створили Штучні Слізні Залози
31.03.2021  Вчені розповіли про негативний вплив цукру на пам’ять дітей
30.03.2021  Науковці виявили додаткові фактори, що збільшують ризик зараження і важкого протікання Covid-19
29.03.2021  Вчені розгадали секрет антибіотикорезистентності
26.03.2021  Вітамін D від запаморочення
24.03.2021  Вчені знайшли зв’язок між розвитком деменції та вживанням обробленого м’яса
23.03.2021  Вчені довели, що знизити ризик розвитку діабету у людей можна за допомогою регулярного ранкового вживання їжі
22.03.2021  Санітайзери для рук можуть нашкодити людям
19.03.2021  Мешканка Аргентини стала другою людиною в світі, яка перемогла ВІЛ природним шляхом
18.03.2021  Вчені назвали шість груп людей, які схильні до утворення тромбів
17.03.2021  Ракові клітини можуть ухилятися від хіміотерапії — учені встановили причину
15.03.2021  Вчені довели, що робота у нічну зміну сприяє розвитку онкологічних хвороб
12.03.2021  Неврологи знайшли новий доступний засіб для підтримки мозку
11.03.2021  Вчені знайшли зв’язок між рівнем артеріального тиску і температурою в домі
10.03.2021  Українці розробили пристрій, який може попередити про інсульт
HINARI
PubMed