Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Издательский дом ЗАСЛАВСКИЙ Zepter
Технічна підтримка

Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом

Українська наукова та освітянська спільнота звертається до Вас за підтримкою! Докладніше>>>

The Ukrainian scientific and educational community is turning to you for support! More details>>>





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом 25.09.2020

Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом

Симптоми дефіциту заліза

Ця проблема щорічно зачіпає велику кількість людей. Більш схильні до ризику анемії жінки, що належать до вікової групи у якої присутня менструація. Від загального числа жителів планети від залізодефіциту страждає близько 20% жінок і 3% чоловіків. При цьому важливої речовини не вистачає в організмі 50% вагітних жінок.

Найпоширеніші симптоми дефіциту заліза:

постійне відчуття втоми;
запаморочення;
часті головні болі;
підвищена чутливість до холоду;
задишка.
Чому може виникнути залізодефіцит

Існує безліч причин, які можуть спровокувати цей стан, у тому числі порушення роботи різних органів. Проте, в більшості випадків рівень заліза знижується через присутність в раціоні джерел цієї речовини, які погано засвоюються організмом. Людина може споживати велику кількість продуктів, які містять залізо, але засвоїться лише невелика його частина. З цієї причини важливо знати, чим харчуватися, щоб така поживна речовина залишалася в організмі.

Відомо, що залізо може бути присутнє у двох формах: гемовій і негемовій. До першої категорії відноситься їжа тваринного походження. Це, зазвичай, м'ясо, курка і риба. Гемове залізо — найкраща форма заліза, оскільки людський організм легко засвоює до 40% від кількості, що надходить.


Негемове залізо людина отримує з рослинних харчових продуктів, серед яких присутні овочі, фрукти і цілозернові продукти. Відмінним джерелом речовини є насіння гарбуза, шпинат, броколі, гранат і мигдаль. Від 80 до 90% щоденного споживання заліза надходить саме з негемової їжі. При цьому подібна форма не може засвоюватися так само ефективно, як гемова.

З цієї причини, щоб захистити себе від залізодефіциту, необхідно споживати достатню кількість їжі, багатої залізом. Паралельно слід додати в раціон продукти, які посилять процес абсорбції, а їжу, що перешкоджає засвоєнню заліза, навпаки, виключити.

Що можна і не можна їсти для поліпшення засвоєння заліза організмом

Можна їжу, з високим вмістом вітаміну А

Ці продукти покращують процес абсорбції заліза організмом. Ряд досліджень показав, що їжа, багата вітаміном А, допомагає збільшити на 200% засвоєння заліза, що отримується з рису, а з пшениці — на 80%.

Потрібно їжу, багату вітаміном С

У таких продуктах, як цільнозернові, крупи, соя, горіхи і бобові присутня фітинова кислота. Якщо вживати їх разом з їжею, багатою залізом, рівень засвоєння поживних речовин в організмі істотно знизиться. Щоб протистояти негативному ефекту фітинової кислоти, слід додавати в раціон, багаті вітаміном С продукти.

Не можна чай і каву

У чаї містяться дубильні речовини, а в каві — кофеїн. Ці сполуки негативно відбиваються на абсорбції заліза. З цієї причини кава, чай і навіть молоко краще не пити перед їжею.

Возврат к списку


Новини
03.03.2023  Науково доведено: через смартфони ви можете старіти швидше
24.02.2023  Стимуляція спинного мозку відновлює постінсультну функцію рук
17.02.2023  Вчені відкрили здатність жирної їжі руйнувати мозок
10.02.2023  В Індії розробили неінвазивний тест, який використовує штучний інтелект для виявлення раку молочної залози
01.02.2023  Як спостереження за світанками та заходами сонця впливає на здоров'я – вчені
25.01.2023  Аналіз крові для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера розробили вчені
18.01.2023  Людина з серцем свині. Пацієнту вперше пересадили серце тварини
11.01.2023  Вчені пояснили, чому оливкову олію варто пити ложками
21.11.2022  Вчені виявили ще одну причину високого ризику атеросклерозу
18.11.2022  Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку
16.11.2022  Шум вночі може бути причиною безсоння та серцево-судинних захворювань
14.11.2022  ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ, УСКЛАДНЕННЯ
11.11.2022  Виявилося, в епідемії ожиріння винен лише один тип їжі
09.11.2022  Проказа: давня хвороба, здатна регенерувати органи
07.11.2022  "Чарівні гриби" можуть лікувати важку депресію
04.11.2022  Нове випробування пропонує переваги CV з EPA: RESPECT-EPA
02.11.2022  Майже 500 українських медиків завершили навчання з тактичної медицини
01.11.2022  Чи можна людям з діабетом пити алкоголь
31.10.2022  Знайдено овоч, здатний знизити цукор у крові відразу на 20%
28.10.2022  Людська печінка може працювати 100 років
HINARI
PubMed