Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Издательский дом ЗАСЛАВСКИЙ Zepter
Технічна підтримка

Продукти, які допоможуть підняти рівень гемоглобіну у крові





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Продукти, які допоможуть підняти рівень гемоглобіну у крові 07.10.2020

Продукти, які допоможуть підняти рівень гемоглобіну у крові

Ознаки низького гемоглобіну

Гемоглобін — це білок, насичений залізом. Він необхідний для того, щоб насичувати тканини киснем, позбавляючи їх при цьому від вуглекислого газу. Отже, гемоглобін нам потрібен приблизно так само, як і повітря. Без нього наше тіло просто не в змозі нормально дихати, і органи зіштовхуються з кисневим голодуванням. Ознаки, що рівень гемоглобіну у крові знижений, можуть бути схожі на симптоми багатьох інших нездужань:

блідість, іноді до синяви;
сонливість;
загальна слабкість, стомлюваність;
сухість шкіри, лущення, тріщини у кутках губ;
знижений тиск і апетит, сухість у роті;
ламкість нігтів і випадання волосся — у важких випадках.
Діти, у яких знижений рівень гемоглобіну, часто хворіють, але власне хворобливість не є ознакою анемії.

Якщо блідість шкіри і ясен зберігається довго, поєднується з м'язовою слабкістю, прискореним серцебиттям, часто болить голова і з'являються незрозумілі синці, потрібно терміново бігти до лікаря.
А ось на початковому етапі скорегувати проблему часто можна просто за допомогою правильного харчування.

Що потрібно їсти

По-перше, продукти, багаті на залізо. Вони, до речі, цілком доступні, ніякої екзотики у цьому списку немає:

печінка і субпродукти;
молюски;
яловичина;
броколі та білокачанна капуста;
шпинат;
яблуко;
зелена квасоля;
гіркий шоколад;
капуста;
квасоля, нут і сочевиця;
тофу;
запечена картопля;
гречка;
томатний сік.
По-друге, продукти, що містять фолієву кислоту. Без неї неможлива нормальна регенерація еритроцитів, червоних кров'яних тілець, що містять гемоглобін. Фолієва кислота міститься у:

яловичині;
шпинаті;
спаржевій і звичайній квасолі;
авокадо;
салаті;
рисі;
арахісі.
Щоб краще засвоювалося

Але наївно думати, що якщо ви просто будете з'їдати по жмені гречки щодня, то все з вашим гемоглобіном буде гаразд. Річ у тім, що залізо дієтологи ділять на два види: гемове і негемове. Перший різновид мікроелемента зустрічається тільки у продуктах тваринного походження. Чемпіони за його змістом — червоне м'ясо і яловича печінка. Правда, вони ще й дуже жирні, тому зловживати ними не варто. Якщо, звичайно, лікар не прописав вам кетодієту.

Другий різновид — негемове залізо — міститься у рослинній їжі. Його головний недолік — залізо з таких джерел засвоюється нашим організмом набагато гірше. Саме тому у веганів дефіцит заліза зустрічається частіше, ніж у людей, які їдять усе.
Крім того, є продукти, які покращують засвоюваність заліза, ті, що містять велику кількість вітаміну С. Це зелень, цитрусові, полуниця, шипшина. Корисні у цьому сенсі і продукти з вітаміном А: морква, гарбуз, манго та інші.

Що заважає

Є і своєрідні антидоти, які заважають нормальному засвоєнню заліза. До них належать продукти, багаті на кальцій: молочні продукти, мигдаль, інжир. Не товаришують з залізом і продукти, що містять велику кількість фітинової кислоти: волоські і бразильські горіхи, кунжут.

Возврат к списку


Новини
16.04.2021  Топ-3 причини, які призводять до енергодефіциту
15.04.2021  Науковці розробили методику 3D-друку кісток з живими клітинами. Це дозволить відновлювати їх просто у тілі людини
14.04.2021  Для лікування інфарктів використовуватимуть отруту скорпіонів
13.04.2021  Вчені знайшли новий спосіб знищувати ракові клітини пухлини головного мозку
12.04.2021  Варто включити в раціон. Вчені назвали сім найкращих продуктів для профілактики раку
09.04.2021  Вчені змогли за добу відновити зір у сліпого пацієнта
08.04.2021  Інсулін в таблетках: вчені наблизилися до створення нової форми препарату для діабетиків
07.04.2021  Знайдено Два Нові Молекулярні Механізми Захисту Від Хвороби Паркінсона
06.04.2021  Знайшли спосіб контролю раку та інфекційних процесів в організмі
05.04.2021  Побічні ефекти статинів: підвищується ризик чотирьох проблем зі здоров’ям
02.04.2021  Ключ до довголіття: як швидкість ходьби впливає на тривалість життя
01.04.2021  Вчені Створили Штучні Слізні Залози
31.03.2021  Вчені розповіли про негативний вплив цукру на пам’ять дітей
30.03.2021  Науковці виявили додаткові фактори, що збільшують ризик зараження і важкого протікання Covid-19
29.03.2021  Вчені розгадали секрет антибіотикорезистентності
26.03.2021  Вітамін D від запаморочення
24.03.2021  Вчені знайшли зв’язок між розвитком деменції та вживанням обробленого м’яса
23.03.2021  Вчені довели, що знизити ризик розвитку діабету у людей можна за допомогою регулярного ранкового вживання їжі
22.03.2021  Санітайзери для рук можуть нашкодити людям
19.03.2021  Мешканка Аргентини стала другою людиною в світі, яка перемогла ВІЛ природним шляхом
HINARI
PubMed