Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Издательский дом ЗАСЛАВСКИЙ Zepter
Технічна підтримка

Як кава впливає на якість крові людини: три важливі факти

Українська наукова та освітянська спільнота звертається до Вас за підтримкою! Докладніше>>>

The Ukrainian scientific and educational community is turning to you for support! More details>>>





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Як кава впливає на якість крові людини: три важливі факти 17.03.2020

Як кава впливає на якість крові людини: три важливі факти

Кава не лише бадьорить вранці, але й впливає на якість крові людини.
Кава — смачний і корисний напій. І якщо раніше лікарі рекомендували вживати його зовсім потроху, не більше чашечки-двох на день, то сьогодні рекомендації докорінно переглянуті. Безпечною визнана норма кофеїну у 400 мг на добу. Стільки активної речовини міститься приблизно у літрі напою середньої міцності. Тобто чотири-п'ять чашок на день (залежно від об'єму) ви можете сміливо випивати. Але як це відбивається на в'язкості крові?
До цього питання вчені радять підходити без зайвого ажіотажу. По-перше, тому що у дослідженнях підтверджено позитивний вплив напою на кровоносну систему. Встановлено, що кава має кардіопротекторні властивості: підтримує серце і тонізує судини. А її регулярне вживання знижує ризик серцевих захворювань, інформує Ukr.Media.
По-друге, є дані про те, що кавомани менш схильні до венозного тромбозу, про це говорять результати дослідження голландських вчених. Але занадто сподіватися на корисність кави, як і нехтувати рекомендаціями щодо її максимального дозування, не варто.
Ось три факти про вплив кави на стан крові.
В'язкість
Кава буває різною: якісною і не дуже. Якщо ви вживаєте зерновий або якісний розчинний напій, то можете не перейматися через його вплив на в'язкість крові. Кава не робить кров ані густою, ані рідкою, тобто сприймати її як засіб від тромбів або, навпаки, боятися зворотного ефекту, помилково.
Але все це стосується лише якісного напою і у чистому вигляді. Зміна його складу вносить корективи й у вплив на організм. Дешеві розчинні "порошки" виготовлені не лише з кавових зерен. У них для смаку додають ароматизатори, для кольору — домішки рослинного і хімічного походження, для збільшення терміну зберігання — консерванти. Усе це хімічне сміття, регулярно потрапляючи в організм, сприяє накопиченню у крові токсинів і порушує роботу системи очищення тіла: печінки та нирок. Збої у роботі наших "фільтрів" незмінно призводять до порушення складу і густоти крові.
Менш агресивно, але все ж таки помітно, діє кава, насичена цукром і жиром. Якщо ви звикли додавати у неї багато рафінаду, вершки або жирне молоко, а також вживати з солодкими десертами, то у вашому тілі регулярно відбувається підвищення рівня глюкози, що робить кров густішою. А підвищення рівня холестерину загущує її і провокує розвиток хвороб серця.
Згортання
Під час досліджень було встановлено незначний вплив кави на згортання крові. Він не настільки великий, щоб рекомендувати напій для профілактики інсульту та утворення тромбів. Але і не настільки незначний, щоб напій можна було вживати за наявності гемофілії (порушення згортання крові і схильності до кровотеч), напередодні операцій і перед пологами.
Тож якщо у вас немає патологій крові, і найближчим часом не планується операція, можете спокійно пити цей напій.
Сечогінна дія
Нейтральний вплив на в'язкість крові напою можна розглядати лише у тому випадку, якщо в організмі не порушений водний баланс. Пара чашок на день не роблять істотного впливу на роботу нирок, тому ви можете дотримуватися звичного питного режиму.
Але якщо ви звикли пити каву у більшій кількості, то важливо розуміти, що кофеїн стимулює роботу нирок і має сечогінну дію. У помірних кількостях напій корисний, оскільки полегшує та покращує роботу серця. У великих — стає небезпечним, оскільки провокує зневоднення, а разом з ним і вкрай негативні наслідки: загущення крові, надлишкове навантаження на серце, ризик утворення тромбів.
Щоб виключити небезпеку сечогінного ефекту кави, фахівці рекомендують кожну її чашку запивати склянкою води. Не відразу, звичайно, а через деякий час. Це дозволить підтримувати баланс вологи в організмі та отримувати лише задоволення від кави та корисні ефекти.

Возврат к списку


Новини
03.03.2023  Науково доведено: через смартфони ви можете старіти швидше
24.02.2023  Стимуляція спинного мозку відновлює постінсультну функцію рук
17.02.2023  Вчені відкрили здатність жирної їжі руйнувати мозок
10.02.2023  В Індії розробили неінвазивний тест, який використовує штучний інтелект для виявлення раку молочної залози
01.02.2023  Як спостереження за світанками та заходами сонця впливає на здоров'я – вчені
25.01.2023  Аналіз крові для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера розробили вчені
18.01.2023  Людина з серцем свині. Пацієнту вперше пересадили серце тварини
11.01.2023  Вчені пояснили, чому оливкову олію варто пити ложками
21.11.2022  Вчені виявили ще одну причину високого ризику атеросклерозу
18.11.2022  Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку
16.11.2022  Шум вночі може бути причиною безсоння та серцево-судинних захворювань
14.11.2022  ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ, УСКЛАДНЕННЯ
11.11.2022  Виявилося, в епідемії ожиріння винен лише один тип їжі
09.11.2022  Проказа: давня хвороба, здатна регенерувати органи
07.11.2022  "Чарівні гриби" можуть лікувати важку депресію
04.11.2022  Нове випробування пропонує переваги CV з EPA: RESPECT-EPA
02.11.2022  Майже 500 українських медиків завершили навчання з тактичної медицини
01.11.2022  Чи можна людям з діабетом пити алкоголь
31.10.2022  Знайдено овоч, здатний знизити цукор у крові відразу на 20%
28.10.2022  Людська печінка може працювати 100 років
HINARI
PubMed