Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Первый украинский нефрологический сайт проф. Д. Иванова Zepter
Технічна підтримка

Яка олія приносить більше користі організму: соняшникова чи оливкова

Українська наукова та освітянська спільнота звертається до Вас за підтримкою! Докладніше>>>

The Ukrainian scientific and educational community is turning to you for support! More details>>>





Впроваджена нова система електронної реєстрації на навчання у НУОЗУ імені П. Л. Шупика
Дізнатися більше...
Продовжується підписка на науково-практичний журнал "Медична інформатика та інженерія"
Дізнатися більше...

Світові новини з медицини

Яка олія приносить більше користі організму: соняшникова чи оливкова 08.09.2020

Яка олія приносить більше користі організму: соняшникова чи оливкова

Обробка і аромат

Після екстракції рослинних олій їх зазвичай очищають хімікатами і нагрівають, щоб видалити домішки та продовжити термін їх зберігання. Чим більше обробляється олія, тим менше у ній поживних речовин і менше смаку. Це стає очевидним під час порівняння мінімально обробленої оливкової олії першого холодного віджиму, яка має виразний оливковий смак, з соняшниковою олією, яка має тенденцію пропонувати нейтральний смак.

Оливкову олію отримують тільки з пресованих оливок, причому оливкова олія першого холодного віджиму є найменш обробленою версією. Навпаки, соняшникову олію отримують шляхом змішування різних олій: рапсової, бавовняної, соняшникової, соєвої, кукурудзяної та сафлорової. Таким чином, потрібна додаткова обробка для видалення домішок і створення суміші з нейтральним смаком.

Поживність

Ступінь обробки олії впливає не лише на її смак, але і на її поживний склад. У той час як оливкова і соняшникова олії містять ненасичені жирні кислоти, оливкова олія також містить більшу кількість мононенасичених жирів, таких як олеїнова кислота, лінолева кислота і пальмітинова кислота. Соняшникова олія містить здебільшого поліненасичені жири омега-6. Було виявлено, що мононенасичені жири мають протизапальну дію і вони корисні для здоров'я серця, адже поліненасичені жири омега-6 можуть надавати запальну дію і шкодити здоров'ю серця, якщо їх вживати у надмірній кількості.

Також слід зауважити, що чим більше очищається олія, тим менше мікроелементів і корисних сполук вона зберігає. Оливкова олія першого віджиму — найменш оброблений тип оливкової олії — багата на антиоксиданти і протизапальні сполуки, такі як токофероли, каротиноїди і поліфеноли. Мінімально рафінована оливкова олія також містить деякі поживні мікроелементи, такі як вітаміни E і K.
З іншого боку, процес очищення, який використовується для виробництва соняшникової олії, руйнує поживні мікроелементи, антиоксиданти і корисні рослинні сполуки, включаючи токофероли, фітостерини, поліфеноли і коензим Q.

Схожість між оливковою і соняшниковою оліями

Суміші оливкової і соняшникової олій зазвичай мають однакову температуру горіння, близько 205° C. Температура горіння олії — це температура, до якої її можна нагріти, перш ніж жир почне розпадатися на гліцерин і вільні жирні кислоти. Як і соняшникова олія, деякі види оливкової олії піддаються глибокій переробці, у тому числі макухи. Цим типам не вистачає мікронутрієнтів, а також характерного смаку, який ви отримуєте від оливкової олії першого віджиму.

На етикетці рафінованої оливкової олії немає напису "першого віджиму", що вказує на більш високу ступінь обробки. Таким чином, простий спосіб переконатися, що ви берете з полиць олію з насиченим смаком, яка також зберігає деякі поживні речовини, — це шукати ці фрази.

Яка олія корисніша?

Оливкова олія, особливо першого холодного віджиму, належить до найменш оброблених кулінарних олій на полицях магазинів. Це означає, що вона зберігає більшість антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Наприклад, антиоксиданти і поліфенольні сполуки у оливковій олії були ретельно досліджені на предмет їх користі для здоров'я серця.

З іншого боку, соняшникова олія піддається більшій обробці, щоб нейтралізувати її смак і змішати кілька видів рослинних олій. Це означає, що вона містить мінімум корисних поживних речовин, а калорії залишаються порожніми.
Заміна соняшникової олії на оливкову також може принести користь здоров'ю мозку. Одне дослідження показало, що заміна соняшникової олії на оливкову олію першого віджиму покращує когнітивні функції у літніх людей.

Якщо ви вирішите вживати олії у їжу, оливкова олія першого холодного віджиму буде набагато корисніша для здоров'я, ніж більшість рослинних олій і сумішей рослинних олій.

Возврат к списку


Новини
03.03.2023  Науково доведено: через смартфони ви можете старіти швидше
24.02.2023  Стимуляція спинного мозку відновлює постінсультну функцію рук
17.02.2023  Вчені відкрили здатність жирної їжі руйнувати мозок
10.02.2023  В Індії розробили неінвазивний тест, який використовує штучний інтелект для виявлення раку молочної залози
01.02.2023  Як спостереження за світанками та заходами сонця впливає на здоров'я – вчені
25.01.2023  Аналіз крові для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера розробили вчені
18.01.2023  Людина з серцем свині. Пацієнту вперше пересадили серце тварини
11.01.2023  Вчені пояснили, чому оливкову олію варто пити ложками
21.11.2022  Вчені виявили ще одну причину високого ризику атеросклерозу
18.11.2022  Імплантована помпа доставила протиракові ліки у пухлини мозку
16.11.2022  Шум вночі може бути причиною безсоння та серцево-судинних захворювань
14.11.2022  ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ: ТИПИ, СИМПТОМИ, УСКЛАДНЕННЯ
11.11.2022  Виявилося, в епідемії ожиріння винен лише один тип їжі
09.11.2022  Проказа: давня хвороба, здатна регенерувати органи
07.11.2022  "Чарівні гриби" можуть лікувати важку депресію
04.11.2022  Нове випробування пропонує переваги CV з EPA: RESPECT-EPA
02.11.2022  Майже 500 українських медиків завершили навчання з тактичної медицини
01.11.2022  Чи можна людям з діабетом пити алкоголь
31.10.2022  Знайдено овоч, здатний знизити цукор у крові відразу на 20%
28.10.2022  Людська печінка може працювати 100 років
HINARI
PubMed