Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Издательский дом ЗАСЛАВСКИЙ Zepter
Технічна підтримка

Новини

Де брати вітаміни ранньою весною 25.03.2020 Навесні, коли в організмі людини виснажуються запаси вітамінів, накопичені влітку, виникає гіповітаміноз — часткова нестача одного або декількох речовин.
Авітаміноз, коли виникає нестача всіх вітамінів, зустрічається рідко, а ось до гіповітамінозу схильна велика частина населення мегаполісів, інформує Ukr.Media.
Основа боротьби з гіповітамінозом — збалансоване харчування. Звичайно, можна приймати вітаміни в таблетках, але їх біодоступність нижча, ніж в аналогічних речовин у складі їжі. Тому найкраще здати аналізи — це допоможе зрозуміти, яких саме речовин не вистачає організму, і правильно вибудувати раціон.

Найбільше навесні людині не вистачає вітаміну С і вітаміну D. Вітамін С міститься в ягодах, цитрусових, листовій зелені й солодкому перці. Всього лише два ківі повністю заповнять добову потребу у вітаміні С. Але на екзотичні фрукти налягати з метою заповнити вітамін С не варто — можна з незвички отримати алергічну реакцію

У квашеній капусті й журавлині вітаміну С теж дуже багато. Якщо ви обмежуєте сіль у раціоні, капусту можна промивати перед вживанням: сіль піде, а вітамін С залишиться. Він є й у молодій картоплі — але в ній же досить багато крохмалю.

В молочній продукції, в сирі, сметані, молоці й вершковому маслі міститься вітамін D. Молочні продукти і яєчний жовток допоможуть заповнити не тільки вітамін D, але і Е. Включайте в раціон печінку тріски й дрібну жирну рибу, краще промислову: в ній вітаміну D багато. З риби добре робити густий бульйон, залишаючи при цьому голови — в них найбільше корисних речовин.
У м'ясі, птиці, печінці й пивних дріжджах є вітамін В12. Він відповідає за кровотворення, еритропоез і народження кров'яних тілець.

Навесні часто трапляється дефіцит заліза. З-за нього важко встати з ранку, мало сил і тягне на солодке. Ще одна ознака недостатності заліза — литкові судоми. Залізо міститься як у тваринних, так і в рослинних продуктах: у червоному м'ясі, яблуках, печінці, гречці й куразі.

Повинні бути в раціоні горіхи й насіння. У мигдалі багато магнію, необхідного для нормальної роботи нервової системи, і вітаміну Е, який відповідає за красу волосся і нігтів, а ще за еластичність шкірних покривів. В кедровому горісі хороший набір амінокислот, і також багато вітаміну Е. Молоко з кедрового горіха вважалося головним зіллям у відновний період. У фісташці є магній, залізо, фосфор, вітаміни групи В і вітамін РР, який корисний для судин і покращує кровопостачання. У насінні соняшника є ненасичені жирні кислоти, а ще магній — він знімає дратівливість і тривожність. У волоському горісі — йод, він потрібен для правильної роботи щитовидної залози та ефективності обмінних процесів. Останнє важливо для тих, хто займається спортом або хоче схуднути. Крім йоду у волоському горісі повний набір вітамінів і мінералів: жиророзчинні вітаміни А і Е, водорозчинні В і С і мінерали — кальцій, магній, залізо і фосфор.

В моркві та гарбузі - і в м'якоті, і в насінні — багато каротину, вітаміну А, він потужний антиоксидант і корисний для зору. Ще він активно витрачається у весняний період на обігрів тіла і на підтримку захисної плівки на шкірі. Це жиророзчинний вітамін, і щоб він засвоївся, в їжу потрібно додати масло або щось жировмісне, наприклад, сметану. У гарбузовому насінні багато вітаміну С. Фосфор, залізо і цинк теж є, хоч і в невеликих кількостях.

Крім того, на столі повинні бути свіжі фрукти й овочі. У листової зелені — наприклад, в базиліці й руколі — є фолієва кислота, вона важлива для роботи імунної та кровоносної системи й виступає в ролі потужного антиоксиданту. Щоб відчувати себе добре, треба з'їдати не менше 50 грамів зелені в день.

Пийте зелений чай і відвар шипшини. Зелений чай — джерело антиоксидантів, а у відварі шипшини — вітамін С.

Возврат к списку

Новини
28.05.2020  Простий спосіб зробити їжу з високим вмістом жирів або вуглеводів більш корисною для здоров'я
27.05.2020  Чому вживання води таке важливе для зміцнення імунітету
26.05.2020  Топ-10 вітамінів і мінералів, які найчастіше є дефіцитними у організмі людей
25.05.2020  Чому морква повинна бути в раціоні кожної людини щодня
22.05.2020  Кому не рекомендується вживати на ніч кефір
22.05.2020  8 "тихих" симптомів, які натякнуть вам, що вже час звернути увагу на щитоподібну залозу
21.05.2020  Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка
20.05.2020  Інсульт можна попередити, вживаючи деякі продукти — ми відібрали продукти які допоможуть знизить ризик на 27%
19.05.2020  6 ознак, які вкажуть на те, що вам не вистачає вітамінів групи В
18.05.2020  Ці 5 симптомів ГРВІ можуть попереджати про більш серйозне ускладнення хвороби
15.05.2020  Виявляється, каву небезпечно пити не лише сердечникам: розвиток яких захворювань здатний спровокувати напій
14.05.2020  6 продуктів, які можуть полегшити перебіг алергії
13.05.2020  Вчені виявили, що кава може покращувати роботу кишківника і позбавляти людину від закрепів
12.05.2020  Про що сигналізує біль в очах: 6 небезпечних хвороб, про які варто знати
08.05.2020  Вчені виявили, що брусничний сік сприяє зниженню високого артеріального тиску
07.05.2020  7 ранніх ознак формування тромбів, на які варто звернути увагу
06.05.2020  Правило 30 хвилин, яке допоможе швидко заснути та гарно відпочити
05.05.2020   Які проблеми зі здоров'ям можуть виникнути у людей, які буквально залежні від смартфона
04.05.2020  Ожиріння може передаватися від однієї людини до іншої — "соціальне ожиріння" набирає обертів
30.04.2020  Як користуватися антисептиками, щоб не нашкодити шкірі — корисні поради
HINARI
PubMed