Пошук по сайту
Авторизація
Логин:
Пароль:
Регистрация
Забыли свой пароль?
Періодика
Медична інформатика та інженерія
Партнери
Поиск информации по диагнозу / Med And Me Издательский дом ЗАСЛАВСКИЙ Zepter
Технічна підтримка

Новини

Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка 21.05.2020 Паприка — одна з найпоширеніших спецій.
Це ароматна приправа, яка не лише надає стравам пікантний смак, але і насичує їх червоним відтінком. Крім смакових якостей, спеція володіє безліччю корисних для людського організму властивостей.
Зовні пряність являє собою порошок рожевого, насиченого червоного або оранжевого кольору. Приправа володіє перцевим ароматом, трохи солодкуватим смаком і легкою гіркуватістю, інформує Ukr.Media.
Для виготовлення спеції використовують непекучі або слабопекучі сорти стручкового перцю. Стиглі плоди збирають вручну. Перці сушать на сонці в розкладеному вигляді. Іноді їх розвішують на нитки. Підсушені плоди перетирають механічним способом.
Як правило, приправу ділять на солодку й гостру.
Але є ще кілька сортів паприки, які мають різний відтінок і смакові якості:
рожева;
напівсолодка;
ніжна;
солодка;
спеціальна;
делікатесна;
гостра.
Іноді зустрічається копчена паприка. У процесі її виготовлення перці не лише сушать, але і коптять.
Паприку зазвичай додають в м'ясні страви, а також у:
салати;
супи;
гарніри;
холодні закуски;
маринади.
Буває, що спецію використовують при приготуванні деяких десертів. А на ковбасному і м'ясному виробництві застосовують в основному як барвник.
Досить поглянути на склад приправи, щоб зрозуміти, чи корисна вона для організму людини. У ній містяться:
вітаміни;
мікроелементи;
макроелементи;
каротиноїди;
ефірні олії;
клітковина;
білки;
органічні кислоти;
цукри;
алкалоїди.
Приправа багата вмістом вітаміну С, а також А, В1, В2, D, РР. З мікроелементів в ній є залізо, цинк, селен, марганець, мідь. З макроелементів — натрій, магній, калій, кальцій, фосфор.
Червоний колір надають паприці каротиноїди. Аромат — ефірні олії. Спеція має пекучий смак завдяки алкалоїду капсаїцину, що міститься в насінні перцю. Капсаїцин чинить подразнюючу дію на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, травного тракту і шкіри.
Червоні сорти паприки містять більшу кількість корисних речовин.
Завдяки своєму складу, спеція має масу корисних властивостей, а саме:
регулює обмін речовин;
стимулює кровообіг;
покращує зір;
знімає болі в суглобах;
зміцнює імунітет;
усуває тромбоз і варикоз;
сприяє росту волосся і нігтів.
Крім цього, приправа володіє антиоксидантними, антибактеріальними, сечогінними, загальнозміцнюючими, тонізуючими властивостями.
Паприка допомагає при депресивних розладах, запобігає анемії і навіть покращує настрій.
Спеція корисна при захворюванні на цукровий діабет, оскільки сприяє вирівнюванню рівня глюкози.
Пряність використовується в косметичних цілях. Наприклад, її додають в маски для волосся.
Паприка протипоказана при наявності таких проблем зі здоров'ям:
захворювання нирок, печінки, шлунку;
алергія;
порушення роботи серцево-судинної системи;
гіпертонія;
індивідуальна непереносимість.
Не рекомендують приправу в період вагітності і лактації.
Людям, схильним до повноти, не варто зловживати спецією, бо вона підвищує апетит.
Приправа не втратить своїх корисних властивостей, якщо її:
зберігати в сухому місці;
не піддавати тривалій тепловій обробці;
не використовувати після закінчення терміну придатності.
Паприка не лише відмінно доповнює страви, вона запобігає і бореться з деякими захворюваннями. При розумному застосуванні, спеція не зашкодить, а лише принесе величезну користь для здоров'я.

Возврат к списку

Новини
28.05.2020  Простий спосіб зробити їжу з високим вмістом жирів або вуглеводів більш корисною для здоров'я
27.05.2020  Чому вживання води таке важливе для зміцнення імунітету
26.05.2020  Топ-10 вітамінів і мінералів, які найчастіше є дефіцитними у організмі людей
25.05.2020  Чому морква повинна бути в раціоні кожної людини щодня
22.05.2020  Кому не рекомендується вживати на ніч кефір
22.05.2020  8 "тихих" симптомів, які натякнуть вам, що вже час звернути увагу на щитоподібну залозу
21.05.2020  Якими корисними властивостями для здоров'я володіє паприка
20.05.2020  Інсульт можна попередити, вживаючи деякі продукти — ми відібрали продукти які допоможуть знизить ризик на 27%
19.05.2020  6 ознак, які вкажуть на те, що вам не вистачає вітамінів групи В
18.05.2020  Ці 5 симптомів ГРВІ можуть попереджати про більш серйозне ускладнення хвороби
15.05.2020  Виявляється, каву небезпечно пити не лише сердечникам: розвиток яких захворювань здатний спровокувати напій
14.05.2020  6 продуктів, які можуть полегшити перебіг алергії
13.05.2020  Вчені виявили, що кава може покращувати роботу кишківника і позбавляти людину від закрепів
12.05.2020  Про що сигналізує біль в очах: 6 небезпечних хвороб, про які варто знати
08.05.2020  Вчені виявили, що брусничний сік сприяє зниженню високого артеріального тиску
07.05.2020  7 ранніх ознак формування тромбів, на які варто звернути увагу
06.05.2020  Правило 30 хвилин, яке допоможе швидко заснути та гарно відпочити
05.05.2020   Які проблеми зі здоров'ям можуть виникнути у людей, які буквально залежні від смартфона
04.05.2020  Ожиріння може передаватися від однієї людини до іншої — "соціальне ожиріння" набирає обертів
30.04.2020  Як користуватися антисептиками, щоб не нашкодити шкірі — корисні поради
HINARI
PubMed